TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Handel produktami rolno-spożywczymi w UE nadal wykazywał dobre wyniki

Wartość eksportu mięsa wieprzowego z UE odnotowała znaczący wzrost, o 1,98 mld euro.

15 grudzień 2020
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Z najnowszego opublikowanego miesięcznego raportu na temat handlu produktami rolno-spożywczymi wynika, że ​​handel produktami rolno-spożywczymi w UE nadal wykazywał dobre wyniki w okresie od stycznia do sierpnia 2020 r. Eksport UE-27 osiągnął wartość 119 mld EUR (wzrost o 1,2% w porównaniu do stycznia-sierpnia 2019 r.) podczas gdy import osiągnął wartość 81,6 mld euro (wzrost o 0,8%). W rezultacie nadwyżka w handlu produktami rolno-spożywczymi wyniosła 37,4 mld euro, co stanowi wzrost o 2% w porównaniu z analogicznym okresem w 2019 r.

Biorąc pod uwagę kategorie produktów, wzrost wartości eksportu (styczeń-sierpień 2020 w porównaniu do stycznia-sierpnia 2019, mln EUR) wynikał z utrzymującego się wyjątkowo wysokiego eksportu mięsa wieprzowego (+1975, + 45% - głównie do Chin); pszenicy (+1449, + 41%) i zbóż gruboziarnistych (+390, + 27%) w związku ze zwiększoną dostępnością i wzmocnionym popytem międzynarodowym z krajów sąsiadujących, ale także do Afryki i Chin. Wartość eksportu mięsa wieprzowego z UE odnotowała znaczący wzrost, o 1,98 mld euro.

Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z UE do Chin wzrosła o 2,77 mld euro, co było spowodowane znaczną sprzedażą unijnej wieprzowiny, pszenicy, podrobów, żywności dla niemowląt i jęczmienia.

EU27: Handel produktami rolno-spożywczymi (milliony Euro)
EU27: Handel produktami rolno-spożywczymi (milliony Euro)

11 grudnia, 2020/ EC/ UE.
https://ec.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji