X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Indeks cen zbóż FAO na najwyższym poziomie od 1990 r.

Indeks cen zbóż FAO wyniósł w marcu średnio 170,1 punktów, co oznacza wzrost o 24,9 punktów (17,1%) w stosunku do lutego i najwyższy poziom od 1990 roku.

11 kwiecień 2022
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Wzrost cen w tym miesiącu odzwierciedlał gwałtowny wzrost światowych cen pszenicy i zbóż gruboziarnistych, spowodowany głównie z konfliktem wywołanym przez Rosję. Związane jest to z zakłóceniami w eksporcie na Ukrainie i, w mniejszym stopniu, w Federacji Rosyjskiej.

Spodziewana utrata eksportu z regionu Morza Czarnego pogorszyła i tak już niewielką dostępność pszenicy na świecie. Wobec obaw o stan zbiorów w Stanach Zjednoczonych, światowe ceny pszenicy w marcu gwałtownie wzrosły o 19,7%.

Po wzroście o 20,4% w marcu, międzynarodowe ceny zbóż gruboziarnistych osiągnęły rekordowy poziom, a ceny kukurydzy, jęczmienia i sorgo osiągnęły najwyższe poziomy od 1990 roku. Znacząco zmniejszone oczekiwania dotyczące eksportu kukurydzy z Ukrainy, głównego eksportera, a także podwyższone koszty energii i nakładów, przyczyniły się do wzrostu światowych cen kukurydzy o 19,1% miesiąc do miesiąca. Silna sytuacja na rynkach kukurydzy miała wpływ na inne zboża grube - ceny sorgo wzrosły o 17,3%, podczas gdy niepewność podaży wywarła dodatkową presję na i tak już napięte rynki jęczmienia, powodując wzrost jego cen o 27,1% w stosunku do lutego.

Wskaźnik cen zbóż FAO. Źródło: FAO.
Wskaźnik cen zbóż FAO. Źródło: FAO.
Więcej informacji na temat cen zbóż i roślin oleistych w naszej sekcji statystyk surowców

8 kwietnia, 2022/ FAO.
https://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły