TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Indeks cen żywności FAO osiąga najniższy poziom od 2009 roku

Majowy spadek był spowodowany spadkiem o 3,8 procent miesięcznego wskaźnika cen zbóż, spadkiem o 2,9 proc wskaźnika cen produktów mlecznych i spadek o 1 procent wskaźnika cen mięsa.

8 czerwiec 2015
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W maju spadły ceny żywności, niemal osiągając najniższe ceny od sześciu lat. Ceny zbóż także spadły znacząco. Prognozy na tegoroczne zbiory są bardzo korzystne.

Uśredniony indeks cen żywności FAO wyniósł w maju 166,8 pkt, o 1,4 procent mniej niż w kwietniu i aż o 20,7 procent mniej niż rok wcześniej.

FAO również zaktualizowało swoje prognozy światowej produkcji pszenicy, zbóż gruboziarnistych i ryżu, kukurydzy. Przewidywane są większe plony w Chinach i Meksyku, jak również bardziej obfite plony pszenicy w Afryce i Ameryce Północnej.

Organizacja przewiduje również, że globalna produkcja ryżu wzrośnie o 1,3 procent w stosunku do ubiegłego roku, głównie za sprawą wzrostu w Azji. Jednak nadal prognoza zawiera wiele niepewności, a wynik sezonu będzie zależnał od najbliższych kilku miesięcy.

Indeks cen żywności jest ważonym indeksem towarowym, który śledzi ceny na międzynarodowych rynkach pięciu głównych grup surowców rolnych: zbóż, mięsa, produktów mlecznych, olejów roślinnych i cukru. W maju Indeks osiągnął najniższy poziom od września 2009 roku.

Majowy spadek był spowodowany spadkiem o 3,8 procent miesięcznego wskaźnika cen zbóż, spadkiem o 2,9 proc wskaźnika cen produktów mlecznych i spadek o 1 procent wskaźnika cen mięsa.

Ostatnie, zmodernizowane prognozy, wskazują, że globalna produkcja zbóż w 2015 roku wyniesie 2524000000 ton, tylko jeden procent poniżej zeszłorocznego rekordu. Podczas gdy niektóre zapasy zostaną wykorzystane, stosunek zapasów-do- spożycia zmieni się nieznacznie, a FAO uważa, że nastąpi "wzmocnienie na ogólnie stabilnych rynkach zbożowych".

czwartek 4 czerwca 2015/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji