X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Indeks cen żywności FAO spada do poziomu najnizszego od 4 lat

Miesięczny indeks cen żywności FAO zarejestrował kolejny spadek w sierpniu, kontynuując 5-miesięczny trend spadkowy, osiągając najniższy poziom od września 2010.

15 wrzesień 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Miesięczny indeks cen żywności FAO zarejestrował kolejny spadek w sierpniu, kontynuując 5-miesięczny trend spadkowy, osiągając najniższy poziom od września 2010.

Indeks jest średnią z sierpnia 196,6 punktów oznacza spadek o 7,3 pkt (3,6 procent) od lipca. Z wyjątkiem mięsa, ceny wszystkich surowców wyraźnie spadły.

Średni indeks cen zbóż FAO wyniósł 182,5 punktów w sierpniu, co jest o 2,8 punktów (1,5 procent) mniej niż w ostatniem miesiącu i o 24,2 punktów (11,7 procent) w porównaniu do sierpnia 2013.

W 2014 roku również ceny pszenicy osiągnęły najniższą wartość od lipca 2010 roku. Podobnie, niemal idealne warunki do upraw w kluczowych obszarach produkcji, w połączeniu z bogactwem zasobów, spowodowały, że cey kukurydzy wróciły do poziomu sprzed 4 lat.

Jednakże ceny ryżu wzrosły w sierpniu, co odzwierciedla zwiększone zapotrzebowanie na import, niższe niż oczekiwano uwalnianie zmagazynowanych zapasów przez Tajlandię i niekorzystną pogodę wpływajacą na niektóre rejony upraw w Azji.

Ceny mięsa pozostają stabilne

Średni subindeks mięsa wyniósł 207,3 pkt w sierpniu, o 2,5 punkta (1,2 procent) więcej niż w lipcu, ale 25 punktów (14 procent) powyżej ostatniego roku.

czwartek 11 września 2014/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji