Czytaj ten artykuł w:

Jak ASF wpłynął na konsumpcję wieprzowiny w Chinach?

Według Rabobank, konsumpcja wieprzowiny w Chinach spadła od 10% do 15% od początku roku, co wynika z obaw o bezpieczeństwo żywności.

czwartek 13 czerwiec 2019 (2 miesięcy 6 dni temu)
polubienia

Straty w chińskim stadzie świń są bardzo trudne do oszacowania - szacowane straty wynoszą od 20% do 70%. Dane z chińskiego Ministerstwa Rolnictwa i Spraw Wsi (MARA) wskazują na to, że pogłowie loch zmniejszyło się o 22% w ciągu roku do kwietnia - jest to jeden z najbardziej optymistycznych szacunków, jakie widzieliśmy. Jednak ceny trzody chlewnej i wieprzowiny były niskie w kwietniu i maju, po krótkim wzroście w marcu, co wywołało poważne pytania dotyczące wielkości pogłowia. Dwa oczywiste wyjaśnienia stagnacji cen obejmują gwałtowne uwolnienie zamrożonej wieprzowiny z magazynów przed obowiązkowymi inspekcjami władz rozpoczynającymi się 1 lipca i paniczną likwidację stad świń w niektórych regionach dotkniętych chorobą na południu. Naszym zdaniem jednak bardziej prawdopodobnym wyjaśnieniem, choć łatwo przeoczonym, jest spadek konsumpcji.

Uważamy, że spożycie wieprzowiny w Chinach jest słabe z powodu obaw konsumentów i przetwórców o bezpieczeństwo żywności. Według MARA ubój świń przez rzeźnie na dużą skalę w pierwszych czterech miesiącach 2019 r. zmniejszył się o 8% r / r. Biorąc pod uwagę udział rzeźni wielkotowarowych w całkowitej produkcji (i zakładając pewien wzrost ich udziału w rynku, ponieważ małe ubojnie zostały zamknięte od czasu pierwszego zgłoszonego ogniska ASF), całkowita liczba ubojów w Chinach powinna spaść o około 10% do 15% w pierwszych czterech miesiącach roku. Ponieważ ceny wieprzowiny są stabilne, sugeruje to, że podaż i popyt są obecnie stosunkowo dobrze zrównoważone. Konsumpcja spada średnio o 10% do 15%.

czerwiec 2019/ Rabobank/ Holandia.
https://research.rabobank.com

pokrewne artykuły

Wiadomości

Hiszpania: nowy wzrost w produkcji wieprzowiny12-cze-2019 2 miesięcy 7 dni temu

Wiadomości od Ekonomia

Hiszpania: nowy wzrost w produkcji wieprzowiny12-cze-2019 2 miesięcy 7 dni temu

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

02-sie-201926-lip-201919-lip-201912-lip-2019

zaloguj się do listy

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie