TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Jak eksport wieprzowiny z USA pobił rekordy w 2020 roku?

Jakie były czynniki napędzające rekordowy eksport na zagraniczne rynki, w tym do Chin, Japonii i Meksyku? Patrząc w przyszłość, jak to się zmieni?

8 kwiecień 2021
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W 2020 roku wartość eksportu wieprzowiny i produktów wieprzowych z USA na świat osiągnęła rekordowy poziom 7,7 miliarda dolarów, co stanowi 11-procentowy wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim. Trzy największe rynki, odpowiadające za 66% eksportu, to Chiny z 2,3 mld USD, Japonia z 1,6 mld USD i Meksyk z 1,2 mld USD. Chiny wyprzedziły Japonię jako największy rynek dla amerykańskiej wieprzowiny, ponieważ afrykański pomór świń (ASF) nadal ogranicza chińskie krajowe dostawy wieprzowiny i generuje popyt na import. Jednak eksport do Japonii również odbił się po wprowadzeniu niższych ceł w ramach umowy handlowej między USA a Japonią, a główni konkurenci z USA w coraz większym stopniu koncentrowali się na rynku chińskim. Tymczasem eksport z USA do Meksyku w 2020 r. borykał się z trudnościami, ponieważ deprecjacja peso i słaba gospodarka stłumiły popyt na import.

  • Chiny stały się największym rynkiem dla amerykańskiej wieprzowiny w 2020 r., generując dodatkowy 1 miliard USD w eksporcie w porównaniu z poprzednim rokiem, ze względu na zmniejszoną chińską produkcję wynikającą z ASF.
  • Eksport do Japonii wzrósł o 100 milionów dolarów, ponieważ cła na wieprzowinę w USA zostały obniżone w ramach umowy handlowej między USA a Japonią.
  • Popyt na import na Filipinach i Wietnamie wzrósł, gdy kraje te próbowały opanować ogniska ASF, co doprowadziło do dodatkowych 60 milionów dolarów eksportu z USA.
  • Słaby sektor hotelowy, restauracyjny i instytucjonalny w Korei Południowej obniżył eksport Stanów Zjednoczonych na ten rynek o 140 milionów dolarów w 2020 roku.
  • Trudne otoczenie gospodarcze i zdewaluowane peso ograniczyły siłę nabywczą Meksyku i doprowadziły do ​​spadku eksportu USA o ponad 100 milionów dolarów.
  • Eksport wieprzowiny do Kolumbii spadł o 34 procent w 2020 r. z powodu ścisłej blokady COVID-19, która obniżyła popyt w sektorze usług gastronomicznych.
  • Zmniejszony przeładunek produktów do Chin jest głównie odpowiedzialny za zmniejszenie eksportu wieprzowiny do Hongkongu o 63 miliony dolarów w zeszłym roku.

Co przyniesie przyszłość

Podczas gdy ceny chińskiej wieprzowiny pozostają wysokie, a popyt importowy będzie nadal znacznie wyższy niż w erze sprzed ASF, oczekuje się, że import do Chin zmniejszy , gdyż ich sektor wieprzowy będzie się odbudowywać. Zwiększona konkurencja na rynku chińskim spowoduje zmniejszenie wielkości eksportu wieprzowiny z USA w porównaniu z rekordem z 2020 r. Niższy eksport do Chin zostanie częściowo zrównoważony, ponieważ poprawiające się warunki gospodarcze sprzyjają wzrostowi na tradycyjnych rynkach, takich jak Meksyk i Korea Południowa. Ponadto Filipiny i Wietnam wygenerują silny popyt importowy, ponieważ kraje te nadal odbijają się od ASF.

Oprócz wpływania na globalny popyt na import, ASF ma potencjał do przetasowania światowych przepływów handlowych. Pod koniec 2020 roku wykrycie ASF w Niemczech u dzików skutecznie ograniczyło eksport niemieckiej wieprzowiny do kluczowych rynków azjatyckich.

6 kwietnia, 2021/ USDA/ USA
https://www.fas.usda.gov

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy