TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Komisja Europejska oczekuje eksperckich opinii na temat białek roślinnych

Białka roślinne są zasadniczym składnikiem paszy dla zwierząt, ale europejska produkcja roślin wysokobiałkowych nie jest wystarczająca do pokrycia zapotrzebowania.

22 marzec 2018
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Komisja Europejska prosi ekspertów i zainteresowane strony o opinie na temat aktualnej sytuacji w sektorze białek roślinnych w UE, pierwszego etapu możliwego opracowania ogólnounijnego planu dotyczącego białek.

Białka roślinne są niezbędnym składnikiem paszy dla zwierząt (jako źródło aminokwasów dla zwierząt hodowlanych), a także szeroko spożywane przez ludzi. Jednak europejska produkcja roślin wysokobiałkowych nie wystarcza na pokrycie zapotrzebowania, częściowo z powodu warunków agroklimatycznych w Europie, które nie sprzyjają powszechnej uprawie roślin bogatych w białko, takich jak soja. Soja może wejść na rynek UE bez taryfy, co również zmniejsza opłacalność lokalnej produkcji. Znacząca część upraw soi uprawianych poza UE jest genetycznie zmodyfikowana, ale przy europejskim popycie na żywność niezmodyfikowaną genetycznie i paszę pozostającą na wysokim poziomie, istnieje rosnąca potrzeba stymulowania lokalnej produkcji.

Mając to na uwadze i mając na uwadze ewentualną przyszłą strategię rozwoju upraw roślin wysokobiałkowych w Europie, Komisja pragnie ustalić aktualny stan unijnych upraw roślin wysokobiałkowych. Chętnie oceni także skuteczność instrumentów polityki, takich jak dobrowolne wsparcie powiązane z produkcją (łączenie bezpośredniego wsparcia rolników z produkcją roślin wysokobiałkowych w celu stymulowania sektora). Pytania będą również zadawane w kwestiach związanych z badaniami i informacjami rynkowymi. Celem jest przedstawienie do końca 2018 r. szczegółowego sprawozdania na temat sytuacji i możliwych przyszłych działań.

Po konsultacjach z zainteresowanymi stronami prawdopodobnie następować będą bezpośrednie konsultacje z państwami członkowskimi UE oraz z zainteresowanymi stronami z branży, takimi jak związki zawodowe rolników lub stowarzyszenia producentów. Oczekuje się również, że zorganizowane zostaną serie warsztatów tematycznych w celu dalszej debaty nad działaniami niezbędnymi do wsparcia produkcji białek roślinnych w UE, z uwzględnieniem kwestii takich jak badania i innowacje, korzyści dla środowiska lub kwestie związane z łańcuchem dostaw.

Eksperci branżowi i zainteresowane strony zainteresowane podjęciem kwestionariusza mogą to zrobić tutaj.


wtorek 13 marca 2018/ EC/ UE.
https://ec.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły