X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Komisja Europejska otwiera sekcję na swojej stronie internetowej w celu monitorowania wpływu rosyjskich sankcji

Komisja Europejska otwiera sekcję na swojej stronie internetowej w celu monitorowania wpływu rosyjskich sankcji.

3 wrzesień 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Sekcja informuje o istotnych wiadomościach na temat środków unijnych związanych z rosyjskim zakazem importu. Zostaną także zaktualizowane dane z rynku. Kolejna sekcja zawiera odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Witryna dostępna tutaj.

Mięso wieprzowe eksportowane przez UE do Rosji w roku 2013, co jest obecnie zakazane reprezentuje € 969M (najbardziej dotknięci członkowie DE: € 239.7M; DK: € 199.4M i PL: € 99.1M). W 2013 roku UE wyeksportowała 747.233 Tm produktów wieprzowych do Rosji (24,1% produkcji), a w 2014 roku została zredukowana do 53,983 Tm, (4,0% produkcji) (od stycznia do czerwca). Stanowi to spadek o 85%.

Tabela1: handel EU28 2009-2013 z Federacją Rosyjską

Eksport EU-28 (€1,000)
2009 2010 2011 2012 2013 średnio 2011-13 % całości Agri (2013)
Wieprzowina (świeża, chlodzona, mrożona), w/o 464.857 610.764 774.465 774.244 968.574 839.094 8.2%


Wykres 1: Eksport z EU mięsa wieprzowego i kiełbas (3,099,894 T wagi produktów) w 2013r.

EU pork exports

Przy obecnych sankcjach, w skali światowej obraz krajów, które będą eksportować wieprzowinę do Rosji diametralnie się zmieni. Niektóre z głównych krajów produkujących wieprzowinę, Brazylia i Chile, mają wyłączny dostęp do rynku rosyjskiego. Brazylijski eksport do Rosji w 2013 roku przedstawia 26% całości brazylijskiego eksportu, a eksport do Rosji przez Chile stanowił 14% całości eksportu chilijskiego.

Wykres 2: Zaopatrywanie Rosji w wieprzowinę (2013)

Pork supply in Russia (2013)

sierpień, 2014/ EC/ Unia Europejska.
http://ec.europa.eu/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji