TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Niemcy kupując mięso zwracają uwagę na dobrostan zwierząt i aspekty środowiskowe

Obywatele niemieccy kupując produkty żywnościowe przywiązują większą wagę do aspektów związanych z dobrostanem zwierząt niż do środowiska naturalnego.

31 maj 2017
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Zgodnie z informacją opublikowaną przez MAPAMA w gazecie Foreign News, wyniki ankiety pokazują, że 82% niemieckich konsumentów chciałoby zapłacić więcej, gdyby miało gwarancję, że mięso i produkty mięsne, które zamierzają kupić zostały rzeczywiście wyprodukowane według kryteriów dobrostanu zwierząt, które przekraczają normy ustanowione przez prawo.

Prawie taki sam procent (80%) uczestników badania stwierdził, że zapłaci wyższą cenę za organiczne mięso i produkty mięsne, podczas gdy 78% przy zakupie chętnie kupiłoby produkty, które powstały przy przestrzeganiu ściślejszych norm środowiskowych niż te, które zostały ustanowione  przez prawo.

Niemniej jednak analitycy przyznają, że oświadczenia niemieckie dotyczące gotowości do zapłaty mniejszej lub wyższej ceny nie zawsze odpowiadają prawdziwym zachowaniom konsumentów, ponieważ prawdopodobnie respondenci mogli odpowiedzieć, starając się dopasować w myśl zasady "co społeczeństwo chce, aby ludzie mówili ".

Niemniej jednak wyniki badania pozwalają na ich interpretację jako oznaka zmiany świadomości. Zgodnie z ankietą, przy zakupie jedzenia, respondenci zwracają uwagę, na pierwszym i drugim miejscu, na nowość i regionalne pochodzenie produktów, a następnie jakość i żywność pozbawioną dodatków. Cena zajęła dopiero piąte miejsce w rankingu kryteriów uwzględnianych podczas robienia zakupów. Jednak analitycy podkreślają, że niezależnie od przedstawionych powyżej wyników oczywiste jest, że istnieją duże różnice w zależności od grup dochodowych.

Badanie wykazało, że nawyki konsumpcyjne ukierunkowane na redukcję, a nawet rezygnację z konsumpcji mięsa są w coraz większym stopniu widoczne w społeczeństwie, a odsetek konsumentów, którzy postanowili nie jeść mięsa podwoił się, osiągając 4%, ale wskaźnik ten nadal jest bardzo niski. Odsetek Niemców, którzy twierdzą, że jedzą niewiele mięsa (raz na tydzień lub nawet mniej) wzrósł z 22% do 25%, a wśród osób, które nigdy lub rzadko spożywają ten rodzaj produktu, jest znacznie więcej kobiet niż mężczyzn, i więcej osób starszych niż młodzieży.

czwartek 11 maja 2017/ MAPAMA-Foreign News/ Hiszpania.
http://www.mapama.gob.es

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy