X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Niemcy: produkcja mięsa w 2021 r. spadła o 2,4% w porównaniu z rokiem poprzednim

Wieprzowina: spadek wielkości uboju o 2,9 %. Ubój importowanej trzody chlewnej zmniejszył się prawie o połowę.

11 luty 2022
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według wstępnych wyników ubojnie komercyjne w Niemczech wyprodukowały w 2021 roku 7,6 mln ton mięsa. Jak podał Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), było to o 2,4 % mniej niż w roku poprzednim. Produkcja mięsa spadała więc rok do roku od 2017 roku. W sumie w 2021 r. w rzeźniach ubito 56,2 mln świń, bydła, owiec, kóz i koni oraz 668,7 mln kurcząt, indyków i kaczek.

Przy 51,8 mln zwierząt poddanych ubojowi w 2021 r., liczba ubitych świń zmniejszyła się o 2,9% w porównaniu z rokiem poprzednim. Liczba ubitych świń pochodzenia krajowego zmniejszyła się o 0,8 % do 50,6 mln sztuk. Liczba importowanych świń poddanych ubojowi w niemieckich gospodarstwach spadła o 49 % do 1,2 mln sztuk. W sumie ilość mięsa wyprodukowanego w Niemczech w 2021 roku wyniosła nieco poniżej 5,0 mln ton. Było to o 2,9 % mniej niż w 2020 r., co oznacza, że produkcja wieprzowiny spadła piąty rok z rzędu - łącznie o 11 % w stosunku do ilości mięsa wyprodukowanego w 2016 r.

7 luty 2022/ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły