X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Niemcy: Produkcja wieprzowiny nadal spada

W pierwszej połowie 2021 roku niemiecka produkcja wieprzowiny zmniejszyła się o 1,2% w stosunku do tego samego okresu roku poprzedniego.

15 wrzesień 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis), w pierwszej połowie 2021 r. w rzeźniach komercyjnych w Niemczech ubito 28,3 mln świń, bydła, owiec, kóz i koni. Łącznie z drobiem przedsiębiorstwa wyprodukowały prawie 3,8 mln ton mięsa, co oznacza spadek o 1,7% (-64.500 t) w porównaniu z pierwszym półroczem 2020 r.

W pierwszej połowie 2021 r. niemiecka produkcja wieprzowiny osiągnęła poziom 2,5 mln t (-1,2%, -31.500 t w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego). Na szczególną uwagę zasługuje rozwój średniej masy ubojowej jednej świni, która w 2019 r. wyniosła 95,6 kg. Zwłaszcza w listopadzie i grudniu 2020 r. masa ubojowa gwałtownie wzrosła i w styczniu 2021 r. osiągnęła najwyższy poziom 99,0 kg. Od tego czasu ponownie zmalała i spadła do 96,6 kg w czerwcu 2021 r. Przyczyną wzrostu jest prawdopodobnie czasowe zamknięcie lub zmniejszenie mocy przerobowych rzeźni w wyniku pandemii COVID-19, ponieważ niektóre zwierzęta mogły zostać ubite później niż zwykle, pozostając dłużej w chlewniach i przybierając na wadze.

Największy udział w produkcji mięsa w Niemczech ma wieprzowina. W pierwszej połowie 2021 roku prawie dwie trzecie (65,9 %) wyprodukowanego mięsa stanowiła wieprzowina, następnie drób (20,2 %) i wołowina (13,5 %). Mięso owiec, kóz i koni stanowiło tylko około 0,4% całkowitej produkcji. Porównanie długoterminowe pokazuje znaczny wzrost produkcji mięsa drobiowego od 2000 roku. Podczas gdy produkcja wieprzowiny wzrosła w tym okresie o mniej niż jedną trzecią (+30%), produkcja drobiu zwiększyła się ponad dwukrotnie (+109%).

16 sierpnia, 2021/ Destatis/ Niemcy.
https://www.destatis.de/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji