X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Odkryto nową bakterię, która powoduje zmiany w płucach

Nazwano wcześniej nierozpoznaną bakterię, która powoduje objawy choroby płuc u świń i zmiany w tuszach.

Glaesserella australis on blood plate with Staphylococcus aureus displaying satellitism. Source: QAAFI
Glaesserella australis on blood plate with Staphylococcus aureus displaying satellitism. Source: QAAFI
14 maj 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Queensland Alliance for Agriculture and Food Innovation (QAAFI) odkrył nowy gatunek bakterii zakażających płuca, Glaesserella australis.

G. australis jest związana z dwoma scenariuszami choroby. Jednym z nich jest brak widocznych klinicznych objawów choroby w gospodarstwie, ale w rzeźni tusze mają zmiany i ropnie w płucach, które są bardzo podobne do tych spowodowanych przez Actinobacillus pleuropneumoniae. W innym scenariuszu choroby G. australis powoduje objawy kliniczne u świń w gospodarstwie w wieku od 12 do 20 tygodni, przy czym niektóre przypadki są śmiertelne.

Kontynuacja badań nad G. australis doprowadziła do opracowania testu diagnostycznego, który jest obecnie zatwierdzany. Obejmuje to badanie 26 izolatów G. australis, 15 szczepów referencyjnych i jednego izolatu terenowego A. pleuropneumoniae, 16 szczepów referencyjnych dla innej bakterii (Pasteurella multocida), która powoduje chorobę układu oddechowego, oraz 47 innych szczepów i izolatów polowych reprezentujących 12 rodzajów i 26 gatunków podobnych bakterii.

Aby ustalić częstość występowania G. australis, badacze pobrali płuca ze zmianami, ropniami i zapaleniem opłucnej z 23 farm w NSW, 43 w Queensland, 1 w SA i 27 w Victoria. Te dane są nadal analizowane.

17 kwietnia, 2020/ QAAFI/ Australia.
https://qaafi.uq.edu.au/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji