TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii odzwierzęcych jest nadal wysoka u ludzi, zwierząt i żywności

W raporcie podkreślono niektóre pojawiające się problemy i potwierdzono oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe jako jedno z największych zagrożeń dla zdrowia publicznego, głównie poprzez zmniejszenie skuteczności leczenia.

2 marzec 2018
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Wśród nowych odkryć, opartych na danych z 2016 r., znajduje się wykrycie oporności na karbapenemy u drobiu, antybiotyk, który nie jest dopuszczony do stosowania u zwierząt, oraz wytwarzająca ESBL Salmonella Kentucky z wysoką opornością na ciprofloksacynę u ludzi, pierwszy raz w czterech krajach.

Główne ustalenia

Zwierzęta i żywność

Odporność na antybiotyki karbapenemowe wykryto na niskim poziomie u drobiu i mięsa kurcząt w dwóch państwach członkowskich ( a w piętnastu u bakterii E. coli). Karbapenemy są stosowane w leczeniu ciężkich zakażeń u ludzi i nie są dopuszczone do stosowania u zwierząt.

U świń stwierdzono obecność bakterii Staphylococcus aureus opornych na metycylinę i były one odporne oporność na linezolid. Linezolid jest jednym z ostatecznych środków przeciwbakteryjnych do leczenia zakażeń wywołanych przez wysoce oporną MRSA.

Łączną kliniczną oporność na krytycznie ważne środki przeciwdrobnoustrojowe obserwowano od niskiego do bardzo niskiego poziomu w przypadku Salmonella (0,2%), Campylobacter (1%) i E. coli (1%) u drobiu.

Odporność na kolistynę obserwowano na niskim poziomie (2%) w przypadku Salmonella i E. Coli u drobiu.

Częstość występowania E. coli wytwarzających ESBL u drobiu różni się znacznie między państwami członkowskimi, od niskiego (poniżej 10%) do skrajnie wysokiego poziomu (ponad 70%). Bakterie wytwarzające enzymy ESBL wykazują wielolekową oporność na antybiotyki β-laktamowe - klasę antybiotyków o szerokim spektrum działania, które obejmują pochodne penicyliny, cefalosporyny i karbapenemy. Po raz pierwszy obecność takich bakterii E. coli była stwierdzona u drobiu i w mięsie drobiowym.

S. Typhimurium nadal był drugim najczęściej występującym serotypem wśród zakażeń Salmonellą u ludzi również w 2016 r. Mimo że był jednym z dziesięciu serowarów występujących najczęściej u brojlerów i kur niosek, przenoszenie jest częściej związane z konsumpcją produktów wieprzowych.

Ludzie

Jedna na cztery infekcje u ludzi jest wywoływana przez bakterie Salmonella, które wykazują oporność na trzy lub większą liczbę środków przeciwdrobnoustrojowych powszechnie stosowanych w medycynie ludzkiej i zwierzęcej. Udział ten jest znacznie wyższy w przypadku S. Kentucky i S. Infantis (odpowiednio 76,3 i 39,4%).

Po raz pierwszy, S. Kentucky produkujący ESBL o wysokiej oporności na ciprofloksacynę wykryto w czterech krajach. Bakterie te nie są możliwe do leczenia krytycznie ważnymi antybiotykami.

Bakterie Campylobacter, które powodują najczęstszą chorobę przenoszoną przez żywność w UE, wykazują wysoką oporność na szeroko stosowane antybiotyki (oporność na ciprofloksacynę 54,6% u C. jejuni i 63,8% u C. coli, oporność na tetracyklinę 42,8% u C. jejuni i 64,8% u C. coli). Poziomy oporności wzrosły w prypadku dwóch z trzech analizowanych antybiotyków (ciprofloksacyna i tetracyklina), ale łączna oporność na krytycznie ważne środki przeciwdrobnoustrojowe jest stabilna i ogólnie niska (0,6% u C. jejuni i 8,0% u C. coli). W niektórych krajach co najmniej jedna na trzy infekcje C. coli była oporna na wiele ważnych antybiotyków, pozostawiając bardzo niewiele możliwości leczenia ciężkich zakażeń.

wtorek 27 lutego, 2018/ EFSA/ UE.
http://www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

nie prenumerujesz tej listy Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

zaloguj się do listy

nie prenumerujesz tej listy Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

zaloguj się do listy