TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Perspektywy FAO 2014: światowa produkcja mięsa nieznacznie wzrośnie w 2014 roku.

Oczekuje się produkcja wieprzowiny wzrośnie o 1,1 procent do rekordowego poziomu 115,5 mln ton w 2014 roku.

14 maj 2014
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według FAO przewiduje się, że światowa produkcja mięsa jest w roku 2014 nieznacznie wzrośnie do 311,8 milionów ton, co stanowi wzrost o 3,3 mln ton, czyli 1,1 procent w porównaniu z 2013.

Przewiduje się, że wzrost skoncentruje się w krajach rozwijających się, które są również głównymi ośrodkami wzrostu popytu. Na poziomie międzynarodowym ceny pozostaną wysokie. Uśredniony indeks FAO dla ceny mięsa wyniósł 186 w kwietniu 2014 r., bez zmian w porównaniu z ubiegłym rokiem. Spadające ceny pasz ułatwiły pewien spadek cen w odniesieniu do drobiu i wieprzowiny, a ceny bydła i mięsa owczego pozostawają niezmienne, odzwierciedlając ograniczoną dostępność eksportu.

Prognozy dla światewego handlu mięsem umiarkowanie wzrastają, o 1,4 procent do 31,3 mln ton. Na tym poziomie wzrost będzie niższy od średniej dla ostatnich lat, co odzwierciedla ograniczenia produkcji w niektórych z głównych krajów eksportujących. Istnieją znaczne różnice w handlu dla różnych odmian mięsa; prognozuje się wzrost dla wołowiny i mięsa drobiowego i spadku dla mięsa owczego i wieprzowiny. Drób pozostaje głównym produktem obrotu, co stanowi 43 procent całości, następnie jest wołowina, wieprzowina i mieso owcze.

Wieprzowina

Oczekuje się produkcja wieprzowiny wzrośnie o 1,1 procent do rekordowego poziomu 115,5 mln ton w 2014 roku, co jest zasługą niższych kosztów paszy. Większość wzrostu prognozuje się w krajach rozwijających się, z których pochodzi ponad 60 procent produkcji ale oczekuje się również pewnego wzrostu w krajach rozwiniętych.

Azja to wiodący region produkcji wieprzowiny, który wytwarza ponad połowę światowej produkcji. Zdecydowana polityka popytu konsumpcyjnego i wsparcie ze strone rządu przewidują zwiększenie chińskiej produkcji o 1,6 procent do 55,7 miliona ton, co stanowi 48 procent światowej produkcji. W innych krajach azjatyckich nieznaczne do umiarkowanego wzrostu prognozuje się w Wietnamie, na Filipinach, w Japonii, Tajlandii i Indonezji. W Republice Korei z powodu mniejszych rozmiarów stad hodowlanych oraz wprowadzania nowego systemu klasyfikacji, który zachęca do obniżania wagi ubojowej, nie przwiduje się takiego wzrostu.

W obu Amerykach to Brazylia jest czwartym co do wielkości na świecie producentem, i jej produkcja ma wzrosnąć do rekordowych 3,6 mln ton, stymulowanych przez poprawę cen i obniżenie kasztów pasz. Stały wzrost jest przewidywany również dla Meksyku, dzięki udoskonalonej genetyce i wydajności, które przekłada się na liczniejsze mioty i większą masę zwierząt.

W UE oczekuje się tylko nieznacznego wzorstu ze względu na ograniczenia nałożone przez zgodności z przepisami w zakresie dobrostanu zwierząt w odniesieniu do utrzymania loch. UE jest drugim najważniejszym producentem po Chinach, produkując 22,8 mln ton.

W Stanach Zjednoczonych, które zajmują trzecie miejsce w światowej produkcji, rozprzestrzenianie się epidemii świńskiej biegunki (PED), wywołało zwiększoną śmiertelność prosiąt. Przewiduje się 1,9 procentowy spadek produkcji. Produkcja w Kanadzie ma wzrosnąć tylko nieznacznie ze względu na wycofwanei się mniejszych producentów.

W Federacji Rosyjskiej, oczekuje się, że obniżone ceny pasz i polityka rządu będą sprzyjać hodowli na dużą skalę, co spowocuje wzrost o 2,9 procent, w stosunku do ponad dekady wzrostu. Inwestycje w nowe farmy i poprawa rentowności powinny także zwiększyć produkcję na Ukrainie.

wtorek, 8 maja 2014/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

nie prenumerujesz tej listy 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

zaloguj się do listy

nie prenumerujesz tej listy Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

zaloguj się do listy