TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Polska: dalszy spadek pogłowia loch

W stosunku do I kwartału 2014 roku, notowano spadek pogłowia loch o 39 tys. sztuk (o 3,9%).

9 czerwiec 2015
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Wstępne statystyki dla pierwszego kwartału 2015 roku sporządzone przez Główny Urząd Statystyczny wskazują na to, że pogłowie świń w marcu 2015 r. liczyło 11511,7 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku wzrost o 2,9%.

Zwiększyła się liczebność pogłowia prosiąt o 4,1 % (2976,2 tys. sztuk), warchlaków o 6,7 % (3129,4 tys. sztuk) i populacji trzody chlewnej na rzeź o wadze 50 kg i więcej o 1,2% (4422,5 tys. sztuk).

Odnotowano natomiast spadek pogłowia trzody chlewnej na chów (983,600 sztuk) o wadze 50 kg i więcej (o 4,0%), w tym loch (o 3,9%). W grudniu 2014 roku było to 100,900 sztuk. W stosunku do marca 2014 roku pogłowie loch spadło o 39 tys. sztuk. Od 2007 roku pogłowie loch spadło o około 1/3. Zmniejszające się pogłowie macior, a co za tym idzie również prosiąt nadal rekompensowane jest dużym importem młodych świń o wadze do 50 kg. Do marca import ten wyniósł 763,9 tys. sztuk i był wyższy niż w analogicznym okresie 2014 r. o 25,9%, a przeciętna waga żywa 1 zaimportowanej sztuki wynosiła 30 kg.

W I kwartale 2015 r. przeciętna cena 1 kg żywca wieprzowego wynosiła w skupie 4,29 zł i była o 10,7 % niższa od rejestrowanej w I kwartale 2014 r., a w obrotach targowiskowych wynosiła 4,40 zł wykazując spadek 9,7% stosunku do notowanej przed rokiem.

W marcu 2015 r. za 1 kg żywca wieprzowego płacono rolnikom 4,38 zł w skupie, a na targowiskach 4,48 zł, tj. odpowiednio o 7,5% i o 0,2.% mniej niż w marcu 2014r.

W 2015 r. opłacalność tuczu świń mierzona relacją ceny skupu 1 kg żywca wieprzowego do targowiskowej ceny żyta była na poziomie 7,6 (w marcu) i nadal utrzymywała się poniżej poziomu przyjętego za opłacalny dla tuczu świń, tj. co najmniej 10–11.

 

środa 20 maja 2015/ Główny Urząd Statystyczny/ Polska
http://stat.gov.pl/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji