TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Polska: pogłowie świń będzie wzrastać

Szacuje się, że pogłowie trzody chlewnej w 2017 r. wzrośnie o trzy procent ze względu na korzystny poziom cen i stabilne koszty paszy. Oczekuje się, że pogłowie będzie nadal rosło w 2018 r., choć w wolniejszym tempie niż w 2017 r.

29 listopad 2017
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Produkcja świń

Według prognozy FAS-USDA polskie pogłowie trzody chlewnej wzrosną o 3% w 2017 r. dzięki korzystnym cenom skupu i obniżeniu kosztów paszy. W styczniu 2017 r. pogłowie trzody chlewnej było o pięć procent wyższe niż w ubiegłym roku. Ceny trzody chlewnej poszły w górę w czerwcu 2016 r. Korzystne ceny pasz spowodowały wzrost pogłowia trzody chlewnej w drugiej połowie 2016 r. i pierwszej połowie 2017 r. Ten trend wzrostowy pojawił się w czerwcu 2016 r., a następnie utrzymał się na wysokim poziomie do sierpnia 2017 r. Pogłowie trzody chlewnej będzie nadal rosnąć w 2018 r., choć w wolniejszym tempie niż w 2017 r.

Produkcja wieprzowiny

Szacowano, że produkcja wieprzowiny w 2017 r. wyniesie 1,86 miliona ton, co stanowi jeden procent mniej w stosunku do 2016 r. Wyższa produkcja wieprzowiny w drugiej połowie 2017 r. nie zrekompensuje redukcji zaobserwowanej w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2017 r. Przewiduje się wzrost produkcji wieprzowiny w 2018 r. ze względu na większe pogłowie i ubój.

Konsumpcja wieprzowiny

Zużycie wieprzowiny przypadającej na jednego mieszkańca w 2017 roku szacuje się na 41 kilogramów, prawie niezmienione od 2016 roku. Oczekuje się, że spożycie wieprzowiny w 2018 roku wzrośnie z powodu wyższej produkcji krajowej. Mięso wieprzowe i produkty pokrewne stanowią ponad 50% całkowitego spożycia mięsa w Polsce. Polscy konsumenci wolą wieprzowinę od wołowiny i mięsa drobiowego, co stymuluje import.

Handel

Polska pozostaje importerem wieprzowiny netto. 70 procent łącznego importu wieprzowiny z 2016 r. (633 000 MT) pochodziło z Belgii, Niemiec i Danii. W 2016 r. ogólny polski eksport wyniósł 512 000 MT (wzrost o 3% w stosunku do 2015 r.) ze względu na wzrost eksportu do Stanów Zjednoczonych i Hongkongu, które zrównoważyły zmniejszony udział w rynku w Unii Europejskiej. W 2017 r. i 2018 r. spodziewany jest wzrost eksportu wieprzowiny i produktów pochodnych. Włochy, Niemcy i Wielka Brytania są głównymi rynkami wewnątrzunijnymi. Głównymi rynkami poza UE dla polskiej wieprzowiny będą Stany Zjednoczone i Hongkong. W pierwszych sześciu miesiącach 2017 r. Polska sprowadziła 320 000 MT wieprzowiny,czyli bez zmian w stosunku do analogicznego okresu w 2016 r. Niemal cały import pochodzi z UE. W I półroczu 2017 r. polski eksport wieprzowiny wzrósł o 10 procent, co wynikało z wyższych wysyłek do USA, które wyniosły 34 900 MT, co oznacza 40-procentowy wzrost w tym samym okresie w sotsunku do 2016 r.

wtorek, 21 listopada, 2017/ FAS-USDA/ USA
https://gain.fas.usda.gov

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji