TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Polska szóstym producentem żywności w Europie

W Gniewinie odbył się pierwszy Polski Kongres Rolnictwa, z okazji 10 lat członkostwa w Unii Europejskiej. Podsumowano na nim ostatnią dekadę w rolnictwie.

6 maj 2014
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

10 lat członkostwa w Unii Europejskiej rozwinęło sektor rolno-spożywczy- na pierwszym Polskim Kongresie Rolnictwa, który odbył się w Gniewinie, podsumowano ostatnie dziesięciolecie w sektorze rolno- spożywczym.

„W tym roku mija 10 lat od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Należy podkreślić, że dzięki środkom z UE sektor rolno-spożywczy stał się bardzo konkurencyjny na rynku europejskim i światowym, a nasze zakłady przetwórcze należą dziś do najnowocześniejszych. To dzięki temu jesteśmy dziś 6. producentem żywności w Europie” powiedział podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa Tadeusz Nalewajk.

Stanisław Kalemba, poseł na Sejm i były minister rolnictwa przypomniał, że w ubiegłym roku wartość eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła rekordowe 19,9 mld euro, zwracając uwagę na fakt, że taki rozwój rolnictwa nie byłby możliwy, gdyby nie nasze członkostwo w UE. Na lata 2014-2020 Polsce udało się wynegocjować większy budżet na Wspólną Politykę Rolną, co pozwoli na dalszy rozwój i modernizację.

Niestety, sukces się nie przełożył na pogłowie trzody chlewnej - spadło z 17,4 mln w roku 2004 do 11mln w roku 2013, ale równocześnie w 2012 roku byliśmy czwartym eksporterem wieprzowiny mrożonej i trzecim w Europie eksporterem mięsa świeżego.

poniedziałek, 30 kwietnia 2014/ Polska arr.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji