TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Produkcja wieprzowiny w UE przyspieszy w 2021 r.

Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w UE będzie nadal wzrastać w 2021 r., ponieważ dodatkowa produkcja w niektórych krajach UE z nadwyżką zrekompensowała spadek spowodowany ASF w Niemczech.

20 lipiec 2021
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Oczekuje się, że wzrost produkcji wieprzowiny w UE nieznacznie przyspieszy w 2021 r., przy rocznym wzroście o 1,7%. Utrzymuje się stały trend w kierunku cięższych zwierząt (średnio +1 kg rocznie od 2016 r.), a niektóre uboje przeniesiono z 2020 r. na 2021 r.

Dodatkowa produkcja w Belgii, Danii, Hiszpanii, Francji, Włoszech, Holandii i Polsce powinna w dużej mierze zrekompensować niewielki spadek produkcji w Niemczech z powodu ASF (-3%). Największy wzrost produkcji prognozowany jest w Danii, przy niższym eksporcie żywca do Niemiec i stosunkowo dużej liczbie młodych świń w 2020 roku.

Odwiedź sekcję 3trzy3 na temat produkcji wieprzowiny, aby uzyskać szczegółowe informacje według kraju.

Ceny wzrosły w lutym-marcu, a następnie w maju-czerwcu, osiągając na początku czerwca ponad 170 euro/100 kg, dzięki utrzymującemu się popytowi na rynku krajowym oraz na eksport, zwłaszcza do Azji. Aby zobaczyć, jak ceny ewoluowały w tym roku, odwiedź sekcję Ceny świń na 3trzy3. Te wysokie ceny powinny złagodzić presję na marżę producenta ze względu na szczególnie wysokie koszty pasz.

Spożycie pozorne na mieszkańca może nieznacznie wzrosnąć, osiągając 32,5 kg w 2021 r. (+0,7%/2020).

6 lipca , 2021/ Komisja Europejska/Unia Europejska.
https://ec.europa.eu/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy