X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Przewiduje się zwiększenie eksportu wieprzowiny z UE

Eksport wieprzowiny w UE będzie rozwijać się dalej, ale w wolniejszym tempie (3%) z powodu zwiększonej konkurencji i dostępności USA i Brazylii.

23 marzec 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według Komisji Europejskiej "Krótkoterminowe perspektywy dla rynku UE roślin uprawnych, nabiału i mięsa w 2016 i 2017 roku", w 2016 roku, oczekuje się, że eksport wieprzowiny w UE będzie rozwijać się dalej, ale w wolniejszym tempie (3%) z powodu zwiększonej konkurencji i dostępności USA i Brazylii. Ze względu na rozwój rosyjskiej produkcji wieprzowiny, nie oczekuje się całkowitego wznowienia eksportu z UE do Rosji nawet jeśli miały by być zniesione sanitarne i gospodarcze zakazy importu.

Konsumpcja wieprzowiny osiągnęła 32,5 kg na mieszkańca w 2015 roku, prawie 1 kg w górę w porównaniu do roku 2014. W następstwie perspektyw produkcji i eksportu UE, oczekuje się, że poziom konsumpcji nieznacznie spadnie w 2016 i ustabilizuje się w 2017 roku, mniej lub bardziej zgodnie z tendencją w ciągu ostatnich dziesięciu lat.

Jeśli chodzi o produkcję, niektórzy producenci zmniejszają produkcję ze względu na nierentowność pomimo niedrogich i stabilnych cen pasz, inni próbują pokryć (aktualne) koszty inwestycyjne i zrekompensować niższą cenę poprzez zwiększenie produkcji. Ogólnie rzecz biorąc, będzie to prowadzić do stabilizacji produkcji wieprzowiny w 2016 roku, podczas gdy oczekuje się niewielkiego wzrostu- poniżej 1% -w 2017 r.

Marzec 2016/ DG-Agriculture/ UE.
http://ec.europa.eu/agriculture

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji