TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Rabobank: trwająca epidemia PEDV ma istotny wpływ na podaż wieprzowiny

Rabobank uważa, że wybuch PEDV w USA, Meksyku, Japonii i Korei Południowej będzie prowadzić do globalnego spadku produkcji wieprzowiny w 2014 roku.

8 maj 2014
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według raportu kwartalnego Rabobank Pork Quarterly Q2 niedostatek wieprzowiny będzie kluczowym problemem w wielu krajach w ciągu najbliższych miesięcy.

Rabobank uważa, że wybuch PEDV w USA, Meksyku, Japonii i Korei Południowej będzie prowadzić do globalnego spadku produkcji wieprzowiny w 2014 roku (wcześniej spodziewano się 1.3% wzrostu).W USA, gdzie epidemia PEDV jest najpoważniejsza, Rabobank szacuje, że produkcja wieprzowiny może spaść o 6-7% w 2014 r. z powodu strat wywołanych wirusem.

W Rosji, ceny wzrosły od czasu zakazu importu wieprzowiny z UE, po wykryciu ASF u dzików w Polsce i na Litwie. Zakaz oznacza utratę 1,3 mln ton importu wieprzowiny, około jednej trzeciej całkowitej wielkości importu Rosji w 2013 roku. Spowodowało to niewielką podaż i wzrost cen w Rosji, ale w Ameryce Północnej oczekuje się że PEDV wpłynie również na pozostałą część 2014 r.. Rosja będzie mieć kilka alternatywnych rozwiązań, aby wypełnić lukę pozostawioną przez brak importu z UE.

Jednak nacisk na światowe dostawy wieprzowiny jest obecnie złagodzony przez nadmiar podaży w Chinach, największego na świecie producenta i konsumenta mięsa wieprzowego. Rabobank uważa, że ​​chińskie ceny wieprzowiny będą nadal spadać w Q2 i do Q3 2014. Likwidacja loch, która rozpoczęła się w kwietniu, będzie napędzać niższe ceny latem i zrównoważy podaż i popyt. Likwidacja loch powinna pomóc podźwignąć chińskie ceny wieprzowiny na koniec Q3 2014 zgodnie z sezonowym wzrostem konsumpcji wieprzowiny w Chinach.

wtorek, 6 maj 2014/ Rabobank/ Holandia.
http://rabobank-food-agribusiness-research.pr.co

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji