TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Sektor trzody chlewnej : analiza. Rabobanku

Albert Vernooij, analityk Rabobanku oświadczył, że "Spadek konsumpcji wieprzowiny był dwuczynnikowy"

8 październik 2015
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Najnowszy raport Rabobanku dotyczący sektora trzody chlewnej (The EU Pork Industry; Competitive Power Is Key), wskazuje na fakt, że konsumpcja wieprzowiny zmalała w latach 2007 do 2014. 

Albert Vernooij, analityk Rabobanku oświadczył, że "Spadek konsumpcji wieprzowiny był dwuczynnikowy: wyższe ceny wieprzowiny ze względu na wysokie koszty paszy i wybieranie tańszego źródła białka przez konsumentów ze względu na kryzys ekonomiczny. " Obserwuje się  się na trzy długoterminowe trendy :

  • konsumenci wybierają produkty z mniejszą zawartością mięsa 
  • wzrost odsetka osób nie jedzących mięsa, ze względów środowiskowych, etycznych, zdrowotnych i związanych z dobrostanem zwierząt 
  • Skandale związane z mięsem w UE.

Według Rabobanku rynek wieprzowiny w UE ma kilka możliwości poprawy sytuacji jednak producenci i przetwórcy będą musieli podjąć pewne strategiczne decyzje. Powinny opierać się o pozycję danej firmy na rynku i kilku innych czynnikach: 

  • konkurencyjności cenowej
  •  zaopatrzeniu
  • Wydajności 
  •  zorientowaniu na rynki 
  • Dostępu klienta 

Piątek 2 października 2015/ Rabobank.
http://rabobank-food-agribusiness-research.pr.co

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy