TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Spożycie wieprzowiny w Rosji na rekordowym poziomie i będzie nadal rosło

Spożycie wieprzowiny w Rosji jest najwyższe od 30 lat.

30 kwiecień 2021
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Spożycie wieprzowiny w Rosji ma wzrosnąć o kolejne 2-3% w 2021 r. Poinformował o tym dyrektor generalny Krajowego Związku Hodowców Trzody Chlewnej Jurij Kowalow. Jedną z głównych przyczyn wzrostu jest to, że produkcja wieprzowiny będzie nadal rosła w 2021 roku.

„Według prognozy w 2021 roku produkcja wieprzowiny w masie tusz wzrośnie o 3-4%, czyli o około 150 tys. ton. Stanie się tak dzięki już poczynionym inwestycjom, ponieważ zwierzęta są w tuczu. To kontynuacja wielokrotnie wspominanego trendu. W ubiegłym roku nastąpił wzrost produkcji, w tym też będzie, i spodziewany jest również w latach 2022-2023. Oczywiście, pod warunkiem sprzyjającej sytuacji epizootycznej, jeśli nie dojdzie do poważnych kataklizmów, jak to miało miejsce w przypadku ptasiej grypy czy afrykańskiego pomoru świń od końca ubiegłego roku do początku tego roku ”- wyjaśnił Jurij Kowalow.

Przy zwiększonej produkcji nie spodziewamy się dalszego wzrostu wolumenu eksportu w 2021 roku. „W ubiegłym roku sprzedaliśmy za granicę około 206 tys. ton. Nie ma nadziei na dalszy wzrost eksportu, ponieważ kraje nie otwierają się już na eksport. Tam, gdzie już weszliśmy na rynki, zajęliśmy bardzo poważne miejsca, więc trudno przewidzieć wzrost wielkości dostaw ”- powiedział dyrektor generalny związku.

Z tego powodu dodatkowe wolumeny produkcji wieprzowiny pozostaną na rynku krajowym - powiedział Jurij Kowalow. „Doprowadzi to do tego, że konkurencja jeszcze bardziej się nasili, cena spadnie lub utrzyma się na poziomie z poprzedniego roku (ok. 100 rubli za kilogram żywej wagi), co sprawi, że wieprzowina będzie jeszcze bardziej przystępna cenowo. Dlatego mamy nadzieję, że konsumpcja również wzrośnie o kolejne 2-3% w 2021 roku ”.

22 kwietnia, 2021/ Veterinary and Life / Rosja.
https://vetandlife.ru

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji