X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Stany Zjednoczone: obecna sytuacja PEDv i SDCv

Od początku wybuchu epidemii ponad 6000 gospodarstw zostało dotkniętych PEDv.

6 maj 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Inspekcja Zdrowia Zwierząt i Roślin Departamentu Rolnictwa USA (APHIS) opublikowała 23 kwietnia tygodniowy raport na temat sytuacji wirusa epidemicznej biegunki świń (PEDv) i delta-koronawirusa świń (SDCv).

Według tych danych w przypadku PEDV do tej pory przeanalizowano próbki pochodzące od zwierząt z 15863 hodowli, z czego 6019 hodowli zostało uznanych za dodatnie.

Upraszczamy wyjaśnienie wykazujące liczbę gospodarstw, choć raport pokazał dostęp do laboratorium. Oznaczało to zestaw próbek otrzymanych w laboratorium, które to zostały zebrane i wysłane w ciągu jednego dnia. Dlatego każdy dostęp do laboratorium oznacza jedno stado.

W sumie w 29 stanach zostały wykryte biologiczne próbki dodatnie. W Wirginii wykryto pozytywne próbki tylko ze środowiska (ale nie biologiczne).

PEDv

Rys. 1. Liczba PEDv-dodatnich farm w każdym stanie.

W odniesieniu do SDCv, z 638 badanych gospodarstw, 87 było dodatnich. W sumie 12 stanów wykazało dodatnie próbki biologiczne. W przypadku stanu Oklahoma zostały wykryte tylko dodatnie próbki środowiskowe (nie biologiczne).

SDCv

Rys. 2.Liczba SDCv-dodatnich ferm w każdym stanie

Poniższe wykresy przedstawiają odpowiadające liczbie tygodniowych wysyłek do laboratorium: analizowane i dodatnie od początku epidemii w przypadku próbek biologicznych i środowiskowych. Trzeba powiedzieć, że w przypadku próbek środowiskowych, próbki paszy nie są wliczone.

PEDv

Rys..3. Liczba PEDV-dodtanich próbek biologicznych w tygodniu.

PEDv environmental samples

Rys..4. Liczba PEDV-dodtanich próbek środowiskowych w tygodniu.

środa 23 kwietnia 2014/ APHIS-USDA/ USA
http://www.aphis.usda.gov

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji