TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Stany Zjednoczone są głównym dostawcą soi dla UE

Przywóz soi amerykańskiej do Unii Europejskiej wzrósł o 121% w bieżącym roku rynkowym (od lipca 2018 r. do połowy kwietnia 2019 r.) w porównaniu z tym samym okresem w poprzednim roku.

17 kwiecień 2019
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
  • Compared to the first 42 weeks of the 2017/2018 marketing year (from July to mid-April), in the current market year EU imports of soya beans from the U.S. are up by 121% at 8,244,594 tonnes;
  • In terms of the EU's total imports of soya beans, the U.S. share is now at 72%, compared to 36% in in the same period last year. This puts the U.S. well ahead of Brazil (21%), the EU's second main supplier, followed by Ukraine (2.3%), Canada (1.8%) and Paraguay (0.7%).

Z udziałem 72% importu soi w UE, USA jest dziś największym dostawcą w Europie. I odwrotnie, Europa jest głównym celem eksportu soi w USA z 22% udziałem, następnie Chiny (18%) i Meksyk (9%).

Zwiększenie handlu w wielu obszarach i produktach, w tym soi, było jednym z celów wspólnego oświadczenia, zgodnie z ustaleniami między przewodniczącymi Junckerem i Trumpem z dnia 25 lipca 2018 r. Komisja Europejska kontynuuje swoje zobowiązanie i regularnie publikuje dane dotyczące przywozu ziaren soi ze Stanów Zjednoczonych do UE. To już piąty raport aktualizacyjny dotyczący handlu soją z USA

  • W porównaniu z pierwszymi 42 tygodniami roku gospodarczego 2017/2018 (od lipca do połowy kwietnia), w bieżącym roku rynkowym import soi z USA do UE wzrósł o 121% i wynosi 8 244 594 tony;
  • Pod względem całkowitego importu soi z UE udział USA wynosi obecnie 72%, w porównaniu z 36% w tym samym okresie ubiegłego roku. Stawia to USA przed Brazylią (21%), drugim głównym dostawcą UE, a następnie Ukrainą (2,3%), Kanadą (1,8%) i Paragwajem (0,7%).

W styczniu 2019 r. Komisja stwierdziła, że ziarna soi w USA spełniają wymogi techniczne, które należy stosować w biopaliwach w UE. Decyzja ta stwarza warunki do dalszego wzrostu tego eksportu poprzez rozszerzenie jego możliwości rynkowych w Europie.

Stany Zjednoczone są również najważniejszym źródłem importu rolno-spożywczego UE w ogóle. Najnowsze dane pokazują, że od lutego 2018 r. do stycznia 2019 r. wartość importu rolno-spożywczego z USA wzrosła o 14%. Oznacza to wzrost wartości o 1,5 miliarda euro, głównie ze względu na wzrost importu soi, makuchów sojowych i kilku innych produktów.

Objaśnienie

UE importuje około 14 milionów ton soi rocznie jako źródło białka do karmienia zwierząt, w tym kur, świń i bydła, a także do produkcji mleka. Dzięki konkurencyjnym cenom ziarna soi z USA są bardzo atrakcyjną opcją dla europejskich importerów i użytkowników.

wtorek 16 kwietnia, 2019/ EC/ UE
http://europa.eu/rapid

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy