TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Sukces wprowadzenia oznaczeń dotyczących dobrostanu na wieprzowinie w Danii

Wielu Duńczyków zna etykietowanie produktów z wieprzowiny pod kątem dobrostanu. Celem jest wspieranie hodowli zwierząt w lepszych warunkach dobrostanowych.

27 marzec 2018
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według danych Ministerstwa Rolnictwa Danii połowa Duńczyków słyszała lub znała etykietę dotyczącą dobrostanu zwierząt, która pojawia się na opakowaniach produktów wieprzowych. Do tej pory wieprzowina jest jedynym produktem, który stosuje tego rodzaju etykietowanie, a cele ustalone po jego wprowadzeniu na rynek w ubiegłym roku zostały przekroczone.


Kiedy w maju 2017 r. pojawiły się pierwsze produkty z etykietami dotyczącymi dobrostanu zwierząt, celem było, aby 40% populacji wiedziało o tym oznaczeniu przed końcem 2018 r. Obecnie badanie wiedzy co do etykiety pokazuje, że świadomość sięga 49%. Jednocześnie ustalono cel ufności na poziomie 60% dla etykiety, a według badania odsetek ten wynosi 67%.

Duński minister, Esben Lunde Larsen, jest zadowolony, że dzięki tym oznaczeniom dotyczącym warunków dobrostanu zwierząt hodowanych w gospodarstwach duńscy konsumenci pomagają zwiększyć dobrostan zwierząt poprzez świadomy wybór.

Badanie pokazuje, że większość duńskich konsumentów, którzy wspierają dobrostan zwierząt, jest skłonna zapłacić więcej, aby zagwarantować, że zwierzęta hodowane będą hodowane w lepszych warunkach.

Po wprowadzeniu oznakowania wieprzowiny planuje się w 2018 r. wprowadzić etykietowanie drobiu.

wotrek 13 marca, 2018/ Miljø- og Fødevareministeriet/ Dania.
http://mfvm.dk/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy