TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE: jedna czwarta wieprzowiny została wyprodukowana w Niemczech

Niemcy wyprodukowały 5,5 mln ton wieprzowiny, co odpowiada 25% całkowitej produkcji UE (22 mln ton).

23 luty 2015
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według statystyk Eurostat dot. rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, Niemcy wyprodukowały 5,5 mln ton wieprzowiny, co odpowiada 25% całkowitej produkcji UE (22 mln ton), co ustanowiło ich głównym producentem wieprzowiny w Unii Europejskiej. Następnie jest Hiszpanii (3,4 mln t lub 16%). Z koeli Francja była głównym producentem wołowiny (1,4 mln t lub 19% lub całkowitej produkcji UE).

Francja miała również największy udział w produkcji mięsa drobiowego w 2013 roku, tuż przed Wielkią Brytanią i Polską (w sumie około 1,7 mln t). Wszystkie te trzy państwa członkowskie stanowiły 40% całkowitej produkcji UE mięsa drobiowego. W przypadku mleka krowiego, Niemcy (31,3 mln t lub 20% produkcji ogółem UE) i Francja (24,4 mln t lub 16%) były zdecydowanie dwoma głównymi producentami w Unii Europejskiej w 2013 r.

czwartek 9 lutego 2015/ Eurostat/ Unia Europejska.
http://ec.europa.eu/eurostat

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy