X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE: nadal wysoki poziom oporności bakterii wywołujących infekcje przenoszone przez żywność

Znaczna część bakterii Salmonella i Campylobacter jest nadal oporna na antybiotyki powszechnie stosowane u ludzi i zwierząt.

18 maj 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Znaczna część bakterii Salmonella i Campylobacter jest nadal oporna na antybiotyki powszechnie stosowane u ludzi i zwierząt, podobnie jak w poprzednich latach, wynika z raportu opublikowanego przez Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) i Europejski Urząd ds.Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ).

U ludzi wysoki odsetek oporności na cyprofloksacynę, antybiotyk powszechnie stosowany w leczeniu kilku rodzajów zakażeń, odnotowano w specyficznym typie Salmonella znanym jako S. Kentucky (82,1%). W ostatnich latach w kilku krajach coraz częściej odnotowuje się oporność na kwas nalidyksowy i / lub cyprofloksacynę u S. Enteritidis. Rosnące występowanie oporności na fluorochinolony i / lub chinolony u tych typów Salmonella prawdopodobnie odzwierciedla rozprzestrzenianie się szczególnie opornych szczepów.

W przypadku Campylobacter oporność na cyprofloksacynę jest obecnie tak powszechna w większości krajów, że ten środek przeciwdrobnoustrojowy ma ograniczone zastosowanie w leczeniu zakażeń Campylobacter u ludzi.

Jednak raport zawiera również pozytywne ustalenia:

  • W latach 2015–2019 zaobserwowano spadek oporności na ampicylinę i tetracykliny izolatów Salmonella pochodzących od ludzi odpowiednio w ośmiu i jedenastu państwach członkowskich.
  • Zaobserwowano również tendencję spadkową w zakresie występowania β-laktamazy o rozszerzonym spektrum (ESBL) - u E. coli w próbkach od zwierząt służących do produkcji żywności z 13 państw członkowskich w latach 2015–2019. Jest to ważne odkrycie, ponieważ poszczególne szczepy ESBL są odpowiedzialne za poważne infekcje u ludzi.
  • Połączona oporność na dwa krytycznie ważne środki przeciwdrobnoustrojowe - fluorochinolony i cefalosporyny trzeciej generacji u Salmonelli oraz fluorochinolony i makrolidy u Campylobacter - pozostaje niska. Te niezwykle ważne środki przeciwdrobnoustrojowe są powszechnie stosowane w leczeniu poważnych zakażeń Salmonella i Campylobacter u ludzi.
  • Wzrosła również liczba bakterii E. coli w próbkach zwierząt hodowanych w celu produkcji żywności, które reagują na wszystkie badane środki przeciwdrobnoustrojowe. Zaobserwowano to w dziewięciu państwach członkowskich w latach 2014–2019.

Sprawozdanie podsumowujące Unii Europejskiej na temat oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe odzwierzęcych i wskaźnikowych bakterii u ludzi, zwierząt i żywności w latach 2018/2019 (w j.ang.)

8 kwietnia2021/ EFSA/ UE
https://www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Fot. 1. Świnie w odchowalni

Strategie redukcji antybiotyków w fermach trzody chlewnej: czy widzimy korelację ze zwiększoną śmiertelnością w odchowalniach?

W czwartym artykule z naszej serii dokonujemy przeglądu opinii naszej grupy ekspertów ds. zdrowia świń z różnych części świata na temat potencjalnego związku, jeśli w ogóle, między wzrostem śmiertelności w odchowalniach,, który obserwowano w niektórych krajach w ciągu ostatnich kilku lat, a strategiami redukcji antybiotyków.