TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE osiągnie rekordową produkcję wieprzowiny w 2020 roku

Prognozuje się, że UE osiągnie nowy rekord produkcji wieprzowiny w 2020 r. Hiszpania wyprzedza Niemcy jako największy producent wieprzowiny w UE.

9 marzec 2020
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Chociaż nie przewiduje się rekordowej produkcji prosiąt w UE w 2020 r., to w połączeniu z dalszym wzrostem masy rzeźnej, przewiduje się, że produkcja wieprzowiny osiągnie najwyższy oficjalnie zgłoszony poziom.

Konsumpcja krajowa wciąż spada w większości państw członkowskich UE, zwłaszcza w Niemczech, pozostawiając prawie cztery miliony ton metrycznych (mmt), ekwiwalent masy tuszy (CWE), wieprzowiny dostępnej na eksport. W związku z tym ponad 16 procent produkcji będzie eksportowane do krajów trzecich, przy czym Chiny są w centrum uwagi producentów wieprzowiny w UE. Pomimo wzrostu popytu eksportowego, przewiduje się ograniczenie produkcji wieprzowiny w Niemczech, Francji, Bułgarii i na Węgrzech. W oparciu o nowe inwestycje Hiszpania ma przewyższyć Niemcy jako wiodący producent wieprzowiny w UE.

W odpowiedzi na chiński popyt na wieprzowinę pogłowie loch w UE wzrosło w 2019 r. W 2019 r. popyt na prosięta wzrósł (ale dopiero po zmniejszeniu stada hodowlanego o 380 000 loch). Ten niedobór wyraża się w cenach prosiąt. Ceny prosiąt wzrosły trzykrotnie od końca 2018 r. Rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Chinach od lata 2018 r. zwiększyło popyt na wieprzowinę w UE, a w konsekwencji popyt na prosięta. W oparciu o wyjątkowo dobre warunki rynkowe dla sektora hodowli trzody chlewnej w 2019 r. pogłowie loch w UE powiększyło się o 216 000 sztuk.

Prognozuje się, że ubój w UE wyniesie 259,7 mln sztuk na 2020 r., a poziom ten został wcześniej przekroczony w 2016 i 2018 r. W 2020 r. przewiduje się, że ubój w Hiszpanii przekroczy ten w Niemczech. W 2019 r. uruchomiono nowy zakład, który przy pełnej wydajności 30 000 sztuk dziennie jest największa ubojnią świń w UE.

Podczas gdy produkcja wieprzowiny w UE rośnie, konsumpcja unijna maleje o około 20,8 mmt CWE. Konsumpcja nieznacznie spada w większości krajów, najbardziej w Niemczech. Prognozuje się, że całkowita konsumpcja krajowa spadnie do około 20,3 mmt CWE w 2020 r., pozostawiając 3,9 mmt CWE dostępnego na eksport. Oczekuje się, że w 2020 r. 16,1 procent produkcji krajowej zostanie wyeksportowane do krajów trzecich. Nic dziwnego, że Chiny będą głównym celem eksporterów wieprzowiny w UE.

2 marca, 2020/ USDA/ USA
https://www.fas.usda.gov/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy