TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE: produkcja wieprzowiny rośnie a eksport spada

Rosnąca produkcja wieprzowiny w połączeniu z spadającym eksportem może prowadzić do niższych cen.

6 październik 2017
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W 2017 roku ceny był na znacznie wyższym poziomie niż w poprzednich latach. Przez pierwsze 2 miesiące roku utrzymywały się one na stabilnym poziomie, a następnie do końca czerwca wzrosły do ​​177 EUR / 100 kg. W lipcu ceny spadły do ​​170 EUR / 100 kg i pozostały na tym poziomie przez całe lato. Ponieważ ceny pasz pozostały na dość niskim poziomie, a prosięta są teraz tańsze, marże rolników uległy poprawie.

Na początku września ceny mięsa wieprzowego spadły w USA i Kanadzie do poniżej 130 EUR / 100 kg w oczekiwaniu na zwiększenie dostaw. Spowoduje to zwiększenie nacisku na konkurencyjność UE na rynkach eksportowych, w szczególności w przyszłym roku, w którym produkcja UE ma się rozwijać.

Średnia cena prosiąt w UE zaczęła się wznosić w 2016 r. i wzrosła w połowie kwietnia do historycznego maksimum 59 EUR. W połowie maja tendencja była spadkowa, aż do września gdy osiągnęłna 47,5 EUR. Niemniej jednak, ceny pozostają znacznie wyższe niż przed rokiem, gdy cena wyniosła 43 EUR.

Unijna konsumpcja wieprzowiny powinna utrzymywać się na stałym poziomie w ciągu najbliższych dwóch lat na poziomie 31,9 kg / mieszkańca w 2017 r., A nieznacznie wzrosnąć do 32 kg / mieszkańca w 2018 r..

czwartek 5 października 2017/ DG Agriculture/ UE.
https://ec.europa.eu/agriculture

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

nie prenumerujesz tej listy Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

zaloguj się do listy