TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE: Raport EFSA dot. substancji chemicznych w żywności, w tym w wieprzowinie

Nowy raport EFSA ma na celu przedstawienie wyważonej oceny wyników rocznych monitoringu UE poziomów substancji chemicznych w żywności, zrozumiałej dla nie- specjalistów.

17 kwiecień 2015
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Czasemź w żywności i napojach są wykrywane ślady substancji chemicznych: pestycydy w owocach i warzywach, leki weterynaryjne w mięsie i innych produktach pochodzenia zwierzęcego, lub zanieczyszczenia środowiska w różnych środkach spożywczych.

Nowy  raport EFSA  ma na celu przedstawienie wyważonej oceny wyników rocznych monitoringu UE poziomów substancji chemicznych w żywności, zrozumiałej dla nie- specjalistów. W związku z tym w raporcie nie uwzględniono wszystkich przykładów substancji znajdywanych w żywności.

 

Według raportu EFSA dotyczącego wieprzowiny:

  • Spośród 130,000 pobranych od świń 279 nie spełniało wymagań (0.21%).
  • Do nich zaliczało się 149 próbek z obecnością metali ciężkich, głównie miedzi.
  • 60 próbek nie spełniało wymagań dotyczących leków przeciwbakteryjnych, zwłaszcza sunfonamidów.
  • 31 nie spełniało wymagań ze względu na obecność sterydów, zwłaszcza nandrolonu.

wtorek 4 kwietnia, 2015/ EFSA/ Unia Europejska
http://www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy