TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE: spadek liczby zgłaszanych chorób odzwierzęcych

Sprawozdanie One Health UE: spadek liczby zgłoszonych chorób odzwierzęcych u ludzi i ognisk chorób przenoszonych przez żywność w 2020 r.

20 grudzień 2021
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Kampylobakterioza była najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą w UE w 2020 r., z 120 946 przypadkami w porównaniu z ponad 220 000 w poprzednim roku. Za nią uplasowała się salmonelloza, która dotknęła 52 702 osoby w porównaniu z 88 000 w 2019 r. Liczba zgłoszonych ognisk chorób przenoszonych przez żywność również spadła o 47%. Ustalenia te opierają się na corocznym sprawozdaniu dotyczącym chorób odzwierzęcych EU One Health, opracowanym przez EFSA i ECDC.

Eksperci potwierdzili wpływ pandemii COVID-19 w Europie w postaci znacznego spadku liczby zgłoszonych chorób odzwierzęcych u ludzi - od 7% do 53% w zależności od zgłoszonej choroby - oraz ognisk chorób przenoszonych przez żywność.

Możliwe czynniki, które przyczyniły się do znacznego spadku liczby przypadków, obejmują zmiany w zachowaniach związanych z poszukiwaniem zdrowia, ograniczenia w podróżowaniu i imprezach, zamykanie restauracji, kwarantannę, restrykcje i inne środki łagodzące, takie jak stosowanie masek, fizyczny dystans i odkażanie rąk.

Kolejnymi najczęściej zgłaszanymi chorobami były jersinioza (5 668) i zakażenia wywołane przez E.coli produkującą Shigatoksynę (4 446). Listerioza była piątą najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą (1,876 przypadków), dotykającą głównie osoby w wieku powyżej 64 lat.

Listerioza i zakażenia wirusem Zachodniego Nilu były chorobami o najwyższym wskaźniku śmiertelności i hospitalizacji, przy czym najwięcej przypadków zakażeń wirusem Zachodniego Nilu nabytych lokalnie u ludzi zgłoszono w Grecji, Hiszpanii i we Włoszech.

W sprawozdaniu monitorowane są również ogniska chorób przenoszonych przez żywność w UE, czyli zdarzenia, podczas których co najmniej dwie osoby zapadają na tę samą chorobę z powodu tej samej zanieczyszczonej żywności. W 2020 r. zgłoszono łącznie 3 086 ognisk chorób przenoszonych przez żywność. Salmonella pozostała najczęściej wykrywanym czynnikiem i spowodowała około 23% ognisk choroby. Najczęstszym źródłem ognisk salmonellozy były jaja, produkty jajeczne i mięso wieprzowe.

9 grudnia, 2021/ EFSA/ UE
https://www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane artykuły

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy