TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

UE: ustanawianie przepisów higienicznych w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi

Transport do innego zakładu nie oskórowanych, nie oparzonych, nie odszczecinionych zwierząt kopytnych, może być dozwolony przez właściwy organ.

30 październik 2014
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 1137/2014 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego dla przedsiębiorstw sektora spożywczego.

Zgodnie z załącznikiem III do tego rozporządzenia, przed przetransportowaniem do innego zakładu, kończyny kopytnych przeznaczonych do dalszej obróbki mają być oskórowane lub pozbawione sierści, a żołądki zwierząt przeżuwających należy sparzyć lub oczyścić w rzeźni. Niezbądny sprzęt wymaga dużych nakładów inwestycyjnych. Z tego powodu małe i średnie rzeźnie mogą mieć trudności w dostosowaniu się do nowych przepisów tak, by produkcja żywności była dla nich opłacalna.

Artykuł 1 W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004, pkt 18 rozdziału IV sekcja I otrzymuje brzmienie: '18. W przypadku przeznaczenia do dalszej obróbki: (a) żołądki trzeba sparzyć lub oczyścić; Jednakże w przypadku małych przeżuwaczy żołądków przeznaczonych do produkcji podpuszczki żołądki muszą być wyłącznie opróżniane; (b) jelita trzeba opróżnić i wyczyścić; (c) głowy i nogi muszą być oskórowane albo sparzone i oszczecinowane; jednak po zatwierdzeniu przez właściwy organ, transport do innego zakładu nie oskórowanych, nie oparzonych, nie odszczecinionych zwierząt kopytnych, może być dozwolony.

wtorek 28 października, 2014/ OJEU/Unia Europejska.
http://eur-lex.europa.eu/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji