X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Umowa Wolnego Handlu między Kanadą a Koreą(CKFTA)

Niniejsza umowa stanowi punkt zwrotny w wolnym handlu między Kanadą a regioniem Azji i Pacyfiku.

12 grudzień 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Niniejsza umowa stanowi punkt zwrotny w wolnym handlu między Kanadą a regioniem Azji i Pacyfiku.

Porozumienie Wolnego Handlu między Kanadą a Koreą otworzy nowe możliwości dostępu do rynku dla kanadyjskiego eksportu wołowiny i wieprzowiny. Porozumienie uznaje również zintegrowany charakter tej branży w gospodarce Ameryki Północnej, wprowadzenie zasad pochodzenia, które pozwolą na preferencyjne traktowanie tych produktów w Korei Południowej. Kanada nadal konkurować z innymi eksporterami wołowiny i wieprzowiny do Korei Południowej, w tym Stanami Zjednoczonymi i Unią Europejską, które ju z korzystały z niższych taryf w ramach KORUS i Korea-UE.

Udział Kanady w rynku importowym Korei Południowej świeżej, chłodzonej i mrożonej wieprzowiny spadła z 14,2 procent w 2010 roku (czyli przed wejściem w życie umowy o wolnym handlu KORUS i Korea-UE) do 8,9 procent w 2013 roku, co oznacza utratę eksportu wartości 22.000.000 dolarów. W tym samym okresie, udział USA i UE w rynku wzrósł o 10,2 procent do 76,3 procent.

Zgodnie z Umową:

  • do 25 procent podatków dla świeżego/schłodzonego i mrożonego mięsa wieprzowego, zostanie wyeliminowane w ciągu 5 do 13 lat; i
  • podatki, które wahają się od 40 do 72 procent dla świeżych / schłodzonych i zamrożonych kawałków wołowiny i części przetworzonej wołowiny, zostaną wyeliminowane w ciągu 15 lat.

Grudzień 2014/ Government of Canada/ Kanada.
http://www.international.gc.ca

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji