X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Unia Europejska: produkcja wieprzowiny zacznyna się powoli podnosić

Według Commission's Summer 2014 Short-Term Agricultural Outlook opublikowanego wczoraj, po dwóch latach miernej podaży, oczekuje się, że produkcja mięsa UE ponownie wzrośnie.

10 lipiec 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Perspektywy na rok 2014 wskazują zbiory zbóż powyżej średniej w UE przez drugi rok z rzędu (i rekordowy poziom eksportu zbóż na rok gospodarczy 2013/14), zgodnie z miłości Commission's Summer 2014 Short-Term Agricultural Outlook opublikowanego dzisiaj. Po dwóch latach miernej podaży, oczekuje się, że produkcja mięsa UE ponownie wzrośnie. Łagodne ożywienie gospodarcze w UE stwarza szansę na zwiększenie konsumpcji mięsa, ale eksport mięsa prawdopodobnie spadnie, najbardziej w przypadku trzody chlewnej i drobiu, w następstwie rosnącej niepewności niektórych z najważniejszych partnerów handlowych.

Perspektywy dla zbóż wskazują zbiory powyżej średniej w roku 2014, drugi rok z rzędu i rekordowy poziom eksportu w roku 2013/14.

Skonsolidowane dane za 2013/14 potwierdzają ponadprzeciętne plony zbóż 302 milionów ton, a rekordowy poziom eksportu oczekuje się, że osiągnie 42 mln ton. W konsekwencji przeniesienie zasobów jest ograniczone. Oczekuje się, że zbiory w 2014/15 będą powyżej średniej drugi rok z rzędu i osiągną 303 mln ton.

Po 2 latach miernej podaży produkcja wieprzowiny pomału rośnie.

Po obowiązkowym wprowadzeniu zasad dobrostanu loch hodowlanych w grudniu 2013 r. liczba loch hodowlanych wynosiła nadal 1,6% mniej niż w 2012 roku; 15,2 mln sztuk. Spadki w Niemczech (-3%), Francji (-3,1%), Polsce (-5,6%) i we Włoszech (-5%) zostały częściowo skompensowane przez wzrost w Holandii (1,3%) i Danii (2,4%).Wdrażanie grupowego utrzymywania loch i niskie zyski przełożyły się na niedobór peosiąt trafiających na produkcję, wysokie ceny prosiąt na początku roku, osiągające 54 EUR / sztukę w kwietniu (9 % powyżej średniej 2012-13).

Rosyjski zakaz importu wieprzowiny UE wprowadzony po odkryciu kilku przypadków afrykańskiego pomoru świń w dzików, w pobliżu granicy z Białorusią powoduje niepewność na rynku.

Na tym tle przewiduje się, produkcja wieprzowiny w 2014 r. wzrośnie jedynie nieznacznie o 0,2%, z wyższymi wynikami w Danii i Holandii, ktore zrekompensują potencjalne spadki we Francji, Niemczech i Hiszpanii. Jeżeli warunki rynkowe poprawią się, przyszłym roku produkcja może nabrać szybszego tempa w 2015 r. (0,8%).

Ekport podrobów wieprzowych

Około 1 mln ton surowych podrobów mięsnych jest eksporotwane do miejsc poza terytorium UE, z pięciu krajów UE, stanowiących więcej niż 80% całkowitej ilości podrobów eksportowanych (Holandia, Hiszpania, Niemcy, Dania i Francja). Rosnący udział idzie do Chin, w tym Hong Kongu: od około 40% w 2005 r. do prawie 70% w 2013 r., podczas gdy udział Rosji systematycznie spada (z 35% do 10% w tym samym okresie).

poniedziałek 7 lipca 2014/ EC-Directorate General for Agriculture and Rural Development/ European Union.
http://ec.europa.eu/agriculture

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji