X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

USA jest głównym dostawcą soi dla UE

Obecnie 52% importowanej soi pochodzi z USA.

21 wrzesień 2018
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Komisja Europejska opublikowała najnowsze dane liczbowe dotyczące przywozu soi do UE, pokazując, że Stany Zjednoczone stały się głównym dostawcą tego towaru w Europie, osiągając 52% udział w porównaniu do 25% w tym samym okresie ubiegłego roku.

Aby monitorować ewolucję handlu soją, przewodniczący Juncker wprowadził mechanizm sprawozdawczy, zgodnie z którym przywóz z USA wzrósł o 133% w porównaniu z tym samym okresem w roku poprzednim (lipiec-połowa września 2017 r.).

soja

W porównaniu z pierwszymi 12 tygodniami roku gospodarczego 2017 (od lipca do połowy września) import do UE soi ze Stanów Zjednoczonych wzrósł o 133%, do poziomu 1 473 749 ton. W czasie pierwszego zgłoszenia wydanego w dniu 1 sierpnia 2018 r. obejmującego pierwsze pięć tygodni bieżącego roku gospodarczego przywóz wyniósł 360 000 ton, co stanowi wzrost o 280% rok do roku;

Pod względem całkowitego przywozu soi do UE udział USA wynosi obecnie 52%, w porównaniu z 25% w tym samym okresie ubiegłego roku. Stawia to USA przed Brazylią (40%), drugim głównym dostawcą UE, następnie Kanadą (2,3%), Paragwajem (2,3%) i Urugwajem (1,7%).

Obecnie UE importuje około 14 milionów ton soi rocznie, jako źródło białka do karmienia naszych zwierząt, w tym kurczaków, świń i bydła, a także do produkcji mleka. Ziarna sojowe z USA stały się bardzo atrakcyjną opcją dla europejskich importerów i użytkowników dzięki ich konkurencyjnym cenom.

czwartek 20 września, 2018/ EC/ UE.
http://europa.eu/rapid

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły