X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

USA przewiduje, jak COVID-19 wstrząśnie branżą trzody w 2020 r. i 2021 r.

Ze względu na COVID-19 przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w USA w 2020 r. będzie niższa niż w ubiegłym roku. Prognozy na 2021 r. odzwierciedlają pewne długotrwałe skutki pandemii.

21 maj 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Skorygowane prognozy na 2020 r.

Z powodu zakłóceń pracy związanych z COVID-19 w zakładach przetwórstwa wieprzowiny, jej produkcja została zmniejszona o 1,6 miliarda funtów w porównaniu z prognozą z zeszłego miesiąca do 27,4 miliarda funtów, czyli o prawie 1 procent poniżej produkcji w 2019 roku.

Oczekuje się, że niższa produkcja wieprzowiny w USA, wzrost jej cen i spadki światowego wzrostu gospodarczego zahamują spodziewany wcześniej wzrost eksportu wieprzowiny w USA do 2020 r. do 7,15 mld funtów, o 327 mln funtów poniżej prognozy z ubiegłego miesiąca, ale o 13 procent powyżej 2019 r.

Oczekuje się, że ceny tuczników w kwartałach 2-4 2020 r. będą odzwierciedlać sytuację, w której pogłowie świń gotowych do uboju jest wystarczające w stosunku do oczekiwanej zdolności ubojowej. Oczekuje się, że ceny żywca o cechach 51-52% tuszy w drugim kwartale wyniosą średnio 42 USD za cwt (cetnar), prawie o 28 procent mniej niż rok wcześniej. W tym roku ceny powinny wynosić średnio około 43 USD za cwt, 10 procent poniżej średniej ceny w 2019 roku.

Prognozy na 2021r.

Wirus najprawdopodobniej ograniczy przepustowość zakładów przetwórczych do pewnego stopnia do 2021 r., przy całkowitej prognozie produkcji wieprzowiny na poziomie około 28,2 miliarda funtów, prawie 3 procent powyżej obecnej prognozy na 2020 rok.

Oczekuje się, że eksport w 2021 r. nieznacznie wzrośnie do 7,3 miliarda funtów, czyli o 2 procent więcej niż prognozowano na 2020 rok.

W całym roku oczekuje się, że w 2021 r. ceny 51–52 proc. tusz wyniosą średnio 46,75 za cwt, czyli o ponad 8 procent więcej niż średnie ceny w tym roku.

18 maja 2020/ USDA/ USA.
https://usda.library.cornell.edu/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły