TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

USDA: prognozy rolne do 2026

Wzrost wydajności produkcji w sektorze trzody chlewnej wzmacniania międzynarodową konkurencyjność sektora.

3 marzec 2017
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według prognoz rolnych USDA do 2026 roku, sektor hodowlany USA wzrośnie w ciągu najbliższych 10 lat. Koszty paszy odgrywają znaczącą rolę. Podczas gdy oczekuje się, że stosunek bydła-pasza -cena będzie spadać w okresie objętym prognozą, sugerując niższe zyski związane z produkcją, trend dla brojlerów i świń będzie wzrostowy jeśli chodzi o relacje do cen pasz. Oczekuje się, że popyt na mięso i produkty mleczne zarówno na rynkach krajowych i międzynarodowych pozostanie silny i w rezultacie produkcja wszystkich trzech rodzajów mięsa będzie wzrastać.

Wieprzowina

Wyższe wskaźniki wieprzowina-pasza-cena w stosunku do poprzednich 10 lat moga zachęcić do zwiększania liczby prosiąt i trend wzrostowy w produkcji mięsa wieprzowego będzie nadal kontynuowany. Produkcja wieprzowiny wzrośnie najszybciej z w.w. trzech głównych rodzajów mięsa, na poziomie 1,3 procent rocznie. Podobnie jak w przypadku wołowiny, zwiększenie masy uboju przyczynia się do wzrostu produkcji wieprzowiny. Oczekuje się, że produkcja wołowiny i wieprzowiny będzie na niemal takim samym poziomie w 2016. W roku 2026 produkcja wieprzowiny prawdopodobnie nieco przewyższy produkcję wołowiny osiągając 28,5 mld funtów (masa).

U.S.  red meat and poultry production
U.S. red meat and poultry production

 

 

Eksport czerwonego mięsa i drobiu może wzrosnąć w ciągu najbliższych 10 lat stabilnego wzrostu gospodarczego na świecie, szczególnie w gospodarkach wschodzących i rozwijających się, ze znacznym popytem zagranicznym.

Wzrost wydajności produkcji w sektorze trzody chlewnej wzmacniania międzynarodową konkurencyjność sektora. Stany Zjednoczone będą utrzymywać swoją pozycję drugiego największego eksportera mięsa wieprzowego, za UE, równocześnie eksportując blisko dwukrotnie więcej od trzeciego największego eksportera, czyli Kanady. W ciągu następnej dekady oczekuje się, że UE powinna zwiększyć swój udział w rynku, dochodząc z prawie 35 procent światowego rynku eksportu do ponad 38 procent, podczas gdy udział USA i Kanady nieznacznie spadnie.

U.S. meat exports
U.S. meat exports

luty 2017/ ERS_USDA/ USA.
https://www.ers.usda.gov/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy