TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Węgry obniżają VAT na ryby i podroby wieprzowe

Podatek od ryb i podrobów wieprzowych oraz produktów ubocznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi od stycznia został zmniejszony z 27 procent do 5 procent.

6 luty 2018
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Celem rządu jest opodatkowanie najważniejszych artykułów spożywczych na najniższym możliwym poziomie VAT, a zatem w dalszym ciągu obniża VAT na kluczowe produkty żywnościowe w 2018 r. Podatek od ryb i podrobów wieprzowych oraz produktów ubocznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi od stycznia został zmniejszony z 27 procent do 5 procent.

Przed 2010 r. lewicowe liberalne rządy podwoiły VAT na żywność, co dawało się we znaki węgierskim rodzinom, a zwłaszcza emerytom. Wysoka stawka podatkowa dotknęła również przedsiębiorstwa z sektora rolniczego.

Natomiast jednym z głównych celów obecnego rządu jest zwiększenie krajowej konsumpcji poprzez zapewnienie ludziom niedrogiej żywności oraz umożliwienie spożywania większej ilości zdrowej, węgierskiej żywności wysokiej jakości przeciętnym rodzinom. W związku z tym w ostatnich latach obniżono podatek VAT na dużą liczbę podstawowych artykułów żywnościowych, w tym obniżenie poziomu VAT do zaledwie 5% na mięso wieprzowe i drobiowe, świeże mleko i jaja.

Od 1 stycznia 2018 r. obniżki VAT będą kontynuowane: podatek VAT od ryb przeznaczonych do spożycia, produktów ubocznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (np. gicz, nogi) oraz podrobów wieprzowych (np. język, wątroba, mózg) będzie zmniejszony do 5 procent. Dzięki obniżkom VAT przeciętna rodzina zaoszczędzi co najmniej 35-40 tysięcy forintów rocznie.

wtorek 23 stycznia, 2018/ Ministerstwo Rolnictwa/ Węgry.
http://www.kormany.hu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji