X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

WHO: rakotwórczość przetworzonego mięsa czerwonego

Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami (IARC) i agencja dot. nowotworów Światowej Organizacji Zdrowia, oceniły rakotwórczość spożywania przetworzonego mięsa czerwonego

29 październik 2015
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami (IARC) i agencja dot. nowotworów Światowej Organizacji Zdrowia, oceniły rakotwórczość spożywania przetworzonego mięsa czerwonego (mięso, które zostało przekształcone przez solenie, konserwowanie, fermentację, palenie, lub inne procesy w celu zwiększenia smaku lub konserwacji).

Czerwone mięso zostało sklasyfikowane jako prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi (grupa 2A), na podstawie ograniczonych dowodów, dotyczących tego, że spożywanie czerwonego mięsa powoduje raka u ludzi i silne mechanistyczne dowody działania rakotwórczego.

Przetworzone mięso zostało sklasyfikowane jako rakotwórcze dla ludzi (grupa 1), na podstawie wystarczających dowodów że spożycie przetworzonego mięsa powoduje raka jelita grubego.

Eksperci stwierdzili, że każde 50 g przetworzonego mięsa zjadanego codziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18% i sugerują, że ryzyko wystąpienia raka jelita grubego może wzrosnąć o 17% dla każdej porcji 100 gram mięsa czerwonego spożywanego codziennie.

Przetworzone mięso zostało sklasyfikowane w tej samej kategorii co inne przyczyny raka, takie jak palenie tytoniu i azbest (Grupa IARC 1, rakotwórcze dla ludzi), ale to nie znaczy, że wszystkie one są równie niebezpieczne.

Metody przetwarzania mięsa w wysokiej temperaturze powoduje wytwarzanie związków, które mogą przyczyniać się do działania rakotwórczego, lecz ich rola nie jest jeszcze w pełni zrozumiała. Obróbka mięsa w wysokiej temperaturze lub produkty po bezpośrednim kontakcie z płomieniem lub gorącą powierzchnią, jak np. grill lub smażenie, powoduje znaczne wytwarzanie się niektórych rodzajów rakotwórczych substancji chemicznych (takich jak wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych i heterocyklicznych amin aromatycznych). Jednak nie było wystarczającej ilości danych aby grupa robocza IARC mogła wywnioskować, czy taki sposób obróbki mięsa wpływa na ryzyko zachorowania na raka.

Czy powinienem przestać jeść mięso? Według IARC jedzenia mięsa znane korzyści zdrowotne. "Wyniki jednak wspierają aktualne zalecenia w zakresie zdrowia publicznego, aby ograniczyć spożycie mięsa," mówi dr Christopher Wild, dyrektor IARC. "Jednocześnie czerwone mięso posiada znaczące wartości odżywcze".

Grupa Robocza IARC prześledziła ponad 800 badań naukowych, wskazujących na związek spożywania czerwonego mięsa z występowaniem ponad dziesięciu różnych rodzajów nowotworów.

Reakcje po opublikowaniu raportu

Wiele organizacji i przedsiębiorstw w sektorach mięsnym, zdrowotnych i żywieniowych, zareagowało na opublikowany raport, wydając oświadczenia i udzielając wywiadów.

Clitravi, the Liaison Centre of the European Associations of Meat Manufacturing Industries, zrzeszający 3.000 firm w 28 krajach Unii Europejskiej, zdecydowanie odrzuca nową klasyfikację dokonaną przez IRAC i zaleca bardziej holistyczne podejście, biorąc pod uwagę szeroki zakres produktów mięsnych wyprodukowanych w Europejskiej Unii (UE) - wszystkie z optymalną wartość odżywczą, które spełniają różne inne wymagania konsumentów.
 

wtorek 27 października, 2015/ 3tres3 editorial office.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji