TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wzrost eksportu rosyjskiej wieprzowiny

Pozytywna dynamika eksportu obserwowana jest od 2012 r., a tylko w ubiegłym roku wzrosła o 18%.

24 maj 2019
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Ministerstwo Rolnictwa Federacji Rosyjskiej przewiduje, że eksport produktów wieprzowych wzrośnie o ponad 20% w 2019 r. w stosunku do poprzedniego roku. Liczba ta prawdopodobnie przekroczy 100 tysięcy ton. Rozwój przemysłu był omawiany podczas rozszerzonego spotkania rady dyrektorów Krajowego Związku Producentów Trzody Chlewnej, które odbyło się w Ministerstwie.

Jak zauważono podczas spotkania, głównymi nabywcami rosyjskich produktów wieprzowych są Hongkong, Wietnam i kraje sąsiednie. Chiny, Japonia, Korea Południowa i inne kraje azjatyckie są również obiecującymi rynkami. Pozytywna dynamika eksportu obserwowana jest od 2012 r., podczas gdy tylko w ubiegłym roku wzrosła o 18%. Jednocześnie istnieje tendencja do ograniczania importu produktów wieprzowych za granicą: do końca ubiegłego roku wielkość przywozu spadła o ponad 70%.

Znaczący rozwój tego kierunku wynika ze wzrostu produkcji wieprzowiny w Rosji. W ciągu ostatnich siedmiu lat liczba ta wzrosła o 1,5 raza. Według wyników z 2018 r. produkcja wzrosła o 5,5%, do 4,8 mln ton, w okresie styczeń-marzec 2019 r. - o 4,3% rok do roku. Niekwestionowanym liderem branży jest Centralny Okręg Federalny, który odpowiada za połowę całkowitej produkcji w kraju.

Obecnie Rosja znajduje się w pierwszej 7 światowych producentów wieprzowiny.

poniedziałek 20 maja 2019/ Ministerstwo Rolnictwa/ Rosja.
http://mcx.ru/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane artykuły

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy