TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Światowa produkcja wieprzowiny w 2016 r. nieznacznie obniży się

Według FAO, całkowita światowa produkcja mięsa przewiduje stagnację w wysokości około 321 mln ton w roku 2016.

20 czerwiec 2016
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Według FAO, całkowita światowa produkcja mięsa przewiduje stagnację w wysokości około 321 mln ton w roku 2016. Prognoza na drób przewiduje pewien wzrost, a następnie wołowiny i mięsa owczego. Produkcja wieprzowiny może spadać. Oczekuje się, że światowy handel mięsa może wzrosnąć o 2,8 procent do 30,6 mln ton.

  • Produkcja: światowa produkcja wieprzowiny w 2016 r. mówi o niewielkim spadku, o 0,7 procent do poziomu 116,4 mln ton. Podobnie jak w 2015 roku, niższa produkcja w Chinach, co stanowi prawie połowę całkowitej światowej, jest główną przyczyną spowolnienia. Niekorzystny stosunek cen pasza-wieprzowina w kraju i nowe przepisy dotyczące ochrony środowiska spowodowały zmniejszenie pogłowia loch blokując wzrost produkcji. Produkcja w Chinach wyniesie 54 mln ton, mniej o 2,5 procent w stosunku do poprzedniego roku. Z kolei Filipiny i Wietnam może zwiększyć wydajność. Również produkcja w Japonii i Republice Korei może się rozwinąć, ponieważ przemysł podnosi się po PED, choroby, która zmniejszyła liczbę prosiąt w poprzednich dwóch latach. Poprawa sytuacji PED była szybsza w Stanach Zjednoczonych, gdzie produkcja może wzrosnąć o 1,9 procent do rekordowego poziomu 11,3 mln ton. W Meksyku również przewoduje się wzrost, po wybuchu PED w 2014 roku, a  o 2,0 procent do 1,3 miliona ton. Korzystne ceny paszy spowodują zwiększenie produkcji w Kanadzie i Brazylii. W Federacji Rosyjskiej, tempo wzrostu produkcji wieprzowiny może przyspieszyć ze względu na inwestycje w i rosnące znaczenie jednostek produkcyjnych na dużą skalę. Tymczasem, oczekuje się spadek produkcji w UE o 0,3 procent do 23,3 mln ton, w wyniku spadku liczby loch hodowlanych.
  • Oczekuje się, że handel wieprzowiną w 2016 doświadczyć wzrostu drugi rok z rzędu, o 4,4 procent do 7,5 mln ton. Niższe ceny międzynarodowe pobudziły handel. W maju 2016 roku, średnie ceny eksportowe były niższe o 11 procent więcej niż rok wcześniej i prawie 33 procent niższe niż w maju 2014. Większość z głównych krajów importujących będą zwiększać poziom zamówień, w tym Meksyk, Chiny, Federacja Rosyjskia, USA, Japonia, Korea Południowa i Australia.

czerwiec 2016/ FAO-Food Outlook.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji