TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Przewiduje się, że światowa produkcja wieprzowiny wzrośnie o 17% w ciągu dziesięciu lat

W dokumencie OECD-FAO Agricultural Outlook 2022-2031 przedstawiono rozwój rynku i średnioterminowe prognozy dla światowych rynków mięsa.

14 lipiec 2022
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Przewiduje się, że w ciągu najbliższych dziesięciu lat światowa konsumpcja mięsa wieprzowego wzrośnie do 129 Mt i będzie stanowić jedną trzecią całkowitego wzrostu konsumpcji mięsa. Jednakże, w przeliczeniu na jednego mieszkańca, oczekuje się, że w okresie objętym prognozą globalna konsumpcja pozostanie w stagnacji. Wieprzowina pozostanie mięsem najczęściej spożywanym w Unii Europejskiej w nadchodzącym dziesięcioleciu, nawet jeśli pozostanie stabilna w przeliczeniu na jednego mieszkańca, ponieważ zmiany w diecie będą faworyzować drób jako tańszy i postrzegany jako lepszy wybór żywności. W większości krajów Ameryki Łacińskiej korzystne ceny względne spowodowały, że wieprzowina i drób stały się preferowanymi mięsami, aby zaspokoić rosnący popyt ze strony klasy średniej. W kilku krajach azjatyckich, które tradycyjnie spożywają wieprzowinę, takich jak Korea i Wietnam, również przewiduje się wzrost konsumpcji w przeliczeniu na jednego mieszkańca.

Spożycie mięsa na jednego mieszkańca: Dalszy wzrost spożycia drobiu, wieprzowiny i spadek wołowiny. Uwaga: Spożycie per capita wyrażone jest w wadze detalicznej. Źródło: OECD/FAO (2022), “OECD-FAO Agricultural Outlook”, OECD Agriculture statistics (database), http://dx.doi.org/10.1787/agr-outl-data-en
Spożycie mięsa na jednego mieszkańca: Dalszy wzrost spożycia drobiu, wieprzowiny i spadek wołowiny. Uwaga: Spożycie per capita wyrażone jest w wadze detalicznej. Źródło: OECD/FAO (2022), “OECD-FAO Agricultural Outlook”, OECD Agriculture statistics (database), http://dx.doi.org/10.1787/agr-outl-data-en

Przewiduje się, że produkcja mięsa wieprzowego wzrośnie o 17% do 2031 r., wzrastając z poziomu bazowego 2019-2021 ograniczonego przez ASF i korzystając z rosnącej specjalizacji sektora i środków bezpieczeństwa biologicznego. Ogniska ASF w całej Azji, rozpoczęte pod koniec 2018 r., będzie nadal dotykać wielu krajów we wczesnych latach okresu prognozy, przy czym Chiny, Filipiny i Wietnam doświadczą największego wpływu. Przewiduje się, że ogniska ASF będą nadal utrzymywać globalną produkcję mięsa wieprzowego poniżej poprzednich szczytowych poziomów do 2022 r., po czym oczekuje się, że będzie ona stale rosła do 2031 r.

Oczekuje się, że produkcja mięsa wieprzowego w Chinach będzie nadal rosła i osiągnie poziom sprzed ASF (2017) do 2023 roku. Większość wzrostu produkcji mięsa wieprzowego w regionach dotkniętych ASF będzie wynikać z przekształcenia z większych gospodarstw przydomowych w duże przedsiębiorstwa handlowe. Wietnam, który cierpi z powodu zmniejszonej produkcji ze względu na ASF od 2019 r., według prognoz stanie się szóstym największym producentem mięsa wieprzowego tuż po Brazylii i Rosji. Przewiduje się, że wietnamska produkcja powróci do poziomu z 2019 r. do 2023 r. i będzie dalej rosła w okresie projekcji.

Przewiduje się, że produkcja mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej spadnie, ponieważ oczekuje się, że obawy dotyczące środowiska i dobrostanu zwierząt ograniczą popyt krajowy, podczas gdy spadek importu przez Chiny również negatywnie waży na perspektywach handlowych. Oczekuje się, że produkcja w Brazylii i USA również spadnie na początku prognozy w obliczu oczekiwanego spadku chińskiego popytu importowego i wysokich kosztów paszy. Z drugiej strony, produkcja tych krajów pozostanie na wysokim poziomie ze względu na ich silną pozycję konkurencyjną na rynkach światowych.

29 czerwca, 2022/ Współpraca gospodarcza i rozwój.
https://www.oecd-ilibrary.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

zaloguj się do listy