X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Światowy handel wieprzowiną i produktami wieprzowymi w 2020 roku

Handel jest skoncentrowany w Azji, która stanowi 78% wolumenu handlu, a zwłaszcza w Chinach.

2 czerwiec 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Światowy handel wieprzowiną i produktami wieprzowymi oraz produktami ubocznymi osiągnął nowy rekordowy poziom w 2020 r., pomimo problemów przemysłowych i logistycznych spowodowanych przez COVID-19. W rzeczywistości wiele rzeźni na całym świecie musiało dostosować swoje zdolności uboju i rozbioru. Okresy odosobnienia zakłóciły rynek eksportowy, zwłaszcza z powodu opóźnień w żegludze morskiej, co miało skutki uboczne dla negocjowanych cen. Czterech wiodących światowych eksporterów (UE, USA, Kanada i Brazylia) wyeksportowało ponad 10 milionów ton w 2020 r. (+20% w ciągu jednego roku). Handel koncentruje się w Azji, która pochłania 78% wolumenu obrotu, w szczególności w Chinach. Ponad 2/3 handlu to mięso, którego zdecydowana większość jest transportowana w stanie zamrożonym. Jednak wiele krajów spożywających wieprzowinę uczestniczy w światowym handlu, każdy według własnych cech, ilości oraz pożądanych produktów i jakości.

Main trade flows in 2020 in thousands of tons (trade of over 100,000 tons). Source: IFIP.
Main trade flows in 2020 in thousands of tons (trade of over 100,000 tons). Source: IFIP.

Chiny importują ponad połowę światowego wolumenu handlu. Ze względu na spadek produkcji od wybuchu afrykańskiego pomoru świń w 2018 r. import wieprzowiny wzrósł ponad dwukrotnie do 5,7 mln ton, o wartości ponad 12 mld euro. Jego głównym dostawcą stała się Hiszpania, a następnie Stany Zjednoczone.

Maj 2021/ IFIP/ Francja.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły