TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Pierwsze Sympozjum EuropeanPRRSpective

Europejskie sympozjum zwróciło uwagę na koszty i kontrolę PRRS

13 maj 2015
TwitterLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

boehringer_ingelheim.gif21 kwietnia w Nantes, we Francji miała miejsce konferencja poświęcona zdrowiu trzody chlewnej. Przedstawiono tam nowe dane, wskazujące na fakt, że PRRS powoduje więcej strat w stadach na terenie całej Europy, niż wcześniej szacowano. Ponadto wirus ulega ciłagłym zmianom, co znajduje odzwierciedlenie w pojawianiu się bardziej zjadliwych szczepów.

Obecni tam eksperci uważali, że najważniejszym elementem kontroli choroby w poszczególnych jednostkach produkcyjnych jest podejmowanie działań obejmujących całe stado, zarówno lochy jak i prosięta.

Konferencja była równocześnie pierwszym sympozjum EuropeanPRRSpective, organizowanym przez firmę Boehringer Ingelheim Animal Health, wydarzeniem wyłącznie dla Europy. W ubiegłym roku minęło 20 lat od wprowadzenia szczepionki firmy Ingelvac PRRS MLV przeciwko wirusowi odpowiedzialnemu za występowanie zespołu rozrodczo-oddechowego świń. 20 lat współpracy z lekarzami weterynarii oraz producentami było tematem ostatniego AsianPRRSpective, które odbyło się w Hongkongu w listopadzie 2014 roku. W ciągu ośmiu ostatnich lat Boehringer Ingelheim organizował serię spotkań poświęconych PRRS w Azji, a także podobne wydarzenia w Stanach Zjednoczonych.

Europejskie Sympozjum koncentrowało się w szczególności na najnowszych doniesieniach naukowych i praktycznych aspektach diagnostyki i kontroli chorób w Europie. Udział wzięło około 250 specjalistów z dziedziny zdrowia i hodowli trzody chlewnej z całej Europy.

Spotkanie rozpoczęło się od przypomnienia, że PRRS występuje na fermach trzody chlewnej na całym świecie generując znacznie straty ze względu na choroby dróg oddechowych u tuczników i problemy rozrodcze u loch ciężarnych.

euro-prrsPective-210415-016.jpg

Prezentacja EuropeanPRRSpective pokazała, że w samej Europie obecnie uważa się, że koszt choroby wynosi ponad 1,5 miliarda euro rocznie. Ponad połowa tej kwoty jest związana z zaburzeniami oddechowymi tuczników. Wpływ krążenia wirusa na fermach różni się znacznie nawet między poszczególnymi krajami, ale w większości przypadków koszt szacuje się na 5-10 euro na tucnzika lub 100-200 euro na lochę rocznie.

Próby zwalczaniaPRRS powodują frustrację, zarówno wśród weterynarzy jak i rolników. Jak wyjaśniał w Nantes prelegent, bez ścisłego przestrzegania zasad bezpieczeństwa biologicznego wirus nadal może krążyć na odchowalni i tuczu, nawet jeśli stado podstawowe jest szczepione. Zapewnił także, że po szczepieniu loch prosięta rodzą się wolne od wiremii. Możliwe jest także, że ekspozycja na wirusa pozwala uzyskać tylko częściową ochronę, więc niektóre z zaszczepionych świń mogą ostatecznie zostać zainfekowane, nawet w przypadku wystąpienia łagodnych objawów klinicznych przez bardzo krótki okres czasu.

Ważnym wnioskiem jest to, że prosięta odgrywają ważną rolę w kontroli PRRS, co oznacza, że na poziomie gospodarstwa szczepienia przeciwko wirusowi powinny obejmować zarówno lochy i jak i prosięta. W związku z tym, że kompleksowe podejście do całego stada musi być stosowane w sposób systematyczny, Boehringer Ingelheim Animal Health przygotował dla swoich klientów kompleksowy 5-Stopniowy Proces, który pomoże dobrać odpowiednią strategię szczepienia w stadach poszczególnych trzody chlewnej.

28 kwietnia, 2015 - Boehringer

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji