X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

siMMin™ - Nowe oprogramowanie pokazujące bilans mikroelementów w produkcji trzody chlewnej

Pozwala on również na określenie koncentracji cynku w odchodach świń.

27 grudzień 2013
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

AnimineW trosce o środowisko naturalne w produkcji trzody chlewnej wprowadza się coraz więcej ograniczeń w żywieniu zwierząt dotyczących między innymi stosowania mikroelementów takich jak miedź i cynk. Działania te mają na celu zmniejszenie ich ilości w odchodach, które stosowane jako nawozy organiczne mogą doprowadzić do skażenia gleby i/ lub wód gruntowych. Do tej pory producenci trzody chlewnej nie mieli żadnego narzędzia umożliwiającego przeprowadzenie symulacji jakichkolwiek zmian w żywieniu mineralnym w odniesieniu do całego cyklu produkcyjnego.

Na często zadawane pytania:
• Jaki jest wpływ farmakologicznej dawki tlenku cynku stosowanej przez kilka tygodni, na ilość wydalonego Zn w całym okresie tuczu?
• Czy możemy zrekompensować tą ilość Zn po przez zmniejszenie jego ilości w późniejszym okresie żywienia?
• Jak stosowany program żywienia trzody może poprawić tą sytuację?
• Jaki ma wpływ lepsze wykorzystanie paszy?

Odpowiedzi udzielić może nowy program „siMMin™” łączący wszystkie ogniwa produkcji trzody chlewnej. Pozwala on również na określenie koncentracji cynku w odchodach świń.

Program siMMin™ został opracowany przez firmę ANIMINE w oparciu o publikacje naukowe pochodzące z Francuskiego Narodowego Instytutu Badań Rolniczych (INRA). To edukacyjne oprogramowanie przeznaczone jest dla producentów trzody chlewnej, producentów pasz, technologów żywienia zwierząt, lekarzy weterynarii, nauczycieli akademickich i organów nadzoru weterynaryjnego.

siMMin™ jest ogólnodostępne online od stycznia 2013roku: http://animine.eu/siMMin

Styczeń 7, 2013 - Animine

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji