Czego możemy się spodziewać w ewolucji wirusa PRRS?
W tym artykule podsumowujemy dalsze dyskusje, które przeprowadziliśmy z dr Nauwynckiem na temat jego wyników badań dotyczących ewolucji relacji wirusa PRRS z organizmem gospodarza.
W tym artykule podsumowujemy dalsze dyskusje, które przeprowadziliśmy z dr Nauwynckiem na temat jego wyników badań dotyczących ewolucji relacji wirusa PRRS z organizmem gospodarza.
Jak i kiedy należy stosować kontrolowaną ekspozycję doustną? Jakie są zagrożenia?
Od 2017 roku liczba loszek wchodzących w ruję (z odruchem akceptacji) stopniowo spadała do poziomu poniżej 50-60% loszek gotowych do inseminacji...
Plusy i minusy najczęściej używanych systemów usuwania zwłok: zakopywanie, kompostowanie, spalanie i utylizacja. Wpływ na środowisko i bioasekurację.
Jakich laboratoryjnych metod diagnostycznych mogę użyć do zdiagnozowania PRRS? Który wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretuję wyniki?
Celem powinno być zawsze zatrzymanie krążenia wirusa wśród loch, tak aby uzyskać ujemne warchlaki.
W czwartym artykule z naszej serii dokonujemy przeglądu opinii naszej grupy ekspertów ds. zdrowia świń z różnych części świata na temat potencjalnego związku, jeśli w ogóle, między wzrostem śmiertelności w odchowalniach,, który obserwowano w niektórych krajach w ciągu ostatnich kilku lat, a strategiami redukcji antybiotyków.
W pierwszym artykule z tej serii czterech specjalistów podzieliło się z nami swoją opinią na temat narastających problemów z biegunką noworodków i wyjaśniło, które z nich są głównymi przyczynami, zgodnie z ich doświadczeniem. W tym artykule zajmiemy się strategiami profilaktycznymi z wykorzystaniem szczepień.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 136940 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Obiektywny monitoring oparty jest na wymiernych danych. Nowe podejścia i technologie zmniejszają ryzyko niezgodności lub awarii wdrożonych protokołów.
W tym trzecim artykule z naszej serii, nasi eksperci ds. zdrowia świń z całego świata nadal dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat skutecznych strategii redukcji stosowania antybiotyków, a także uczą się na podstawie niektórych błędów popełnionych po drodze.
Kiedy zacząłem o tym myśleć, okazało się, że to, co przez większość mojego życia zawodowego uważałem za błąd numer jeden, stało się piątym co do ważności.
Uważano, że parwowirus świń jest stabilny genetycznie, ale teraz wiemy, że występuje w różnych formach, co nasuwa nowe pytania dotyczące jego zwalczania w stadach loch.
Dr Hans Nauwynck, profesor na Uniwersytecie w Gandawie, dokonuje przeglądu najważniejszych odkryć, w badaniach nad wirusem PRRS w ciągu ostatnich 30 lat.
W tym drugim artykule z naszej serii, nasi eksperci ds. zdrowia świń dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat najważniejszych strategii ograniczania stosowania antybiotyków w ich krajach.
Producenci wieprzowiny i lekarze weterynarii muszą mieć świadomość, że parwowirus świń (PPV) ewoluował w nowe szczepy.
Biegunka nowonarodzonych prosiąt jest powszechną i często frustrującą patologią. Dziś czterech specjalistów chorób świń przedstawia nam swoje opinie na temat tego problemu, dzieląc się swoją wiedzą i punktem widzenia z różnych lokalizacji geograficznych.
Środki bezpieczeństwa biologicznego i środki zapobiegawcze muszą uwzględniać fakt, że do wywołania infekcji wystarczy zaledwie 5 jednostek wirusa ASF.
Jaki jest rzeczywisty wpływ mają zapalenia płuc na wyniki ekonomiczne gospodarstwa? Jakie jest podobieństwo między zapaleniem płuc a stresem cieplnym?
Podsumowujemy naszą dyskusję z dr Hansem Nauwynckiem, profesorem na Uniwersytecie w Gandawie, związaną z kilkoma gorącymi tematami PRRS: autoszczepionkami, regionalną kontrolą i eliminacją oraz statusem PRRS dla knurów reproduktorów i loszek zastępczych.
Jakie są najczęstsze błędy podczas pobierania płynu ustnego? Podpowiemy, jak najlepiej wykorzystać tę technikę diagnostyczną.
W tym pierwszym artykule z naszej serii zestawimy i porównamy perspektywy czterech ekspertów w dziedzinie zdrowia świń z niektórych z najważniejszych krajów produkujących wieprzowinę (tj. USA, Włoch, Danii i Hiszpanii) na temat strategii redukcji stosowania antybiotyków na fermach trzody chlewnej.
Trzy najważniejsze rzeczy w programie kontroli PRRSV to: 1) planowanie; 2) planowanie i 3) planowanie.; a powodzenie programu zależy również od trzech ważnych czynników: 1) ludzi; 2) ludzie i 3) ludzie!
Mycoplasma hyopneumoniae bierze udział w większości koinfekcji układu oddechowego świń. Jak ona oddziałuje na organizm i czym to skutkuje?
Kamery 3D umieszczone nad kojcami świń mogą automatycznie wykrywać zmiany postawy ogona, służąc jako system wczesnego ostrzegania przed przypadkami gryzienia ogonów.
W tej serii artykułów na temat wewnętrznego bezpieczeństwa biologicznego dokonamy przeglądu McREBEL i innych strategii, które stosujemy, aby kontrolować krążenie patogenów w gospodarstwie, gdy wykonujemy codzienną pracę
Miałem wiele wspaniałych przykładów, w których wyniki gospodarstwa były tak naprawdę dziełem jednej osoby dążącej do doskonałości. Najlepsi z zatrudnianych przez nas ludzi nie tylko przyswoją wiedzę, ale przez codzienną obserwację i pracę mogą wynieść się na wyższy poziom.
Dr Nauwynck omawia z nami główne luki w badaniach nad PRRSV i jego wizję przyszłości tej choroby w zakresie technologii diagnostycznych i strategii szczepień.
Znajdujemy więcej dowodów na możliwą rolę, jaką odgrywa PCV-3 w niektórych problemach rozrodczych.
W artykule opisano główne zmiany charakteryzujące najważniejsze bakteryjne zapalenia płuc. Chociaż większość z nich to mikroorganizmy oportunistyczne, istnieją także czynniki bakteryjne, które same z siebie mogą powodować zmiany.
Czy szybsza diagnoza wpłynie znacząco na walkę z afrykańskim pomorem świń?
Myśląc o monitorowaniu, należy mieć na uwadze cele, fazę produkcji oraz rodzaj badanych zwierząt.
Amerykańskie firmy zajmujące się przetwórstwem mięsa były niezwykle aktywne w identyfikowaniu i przyjmowaniu najlepszych praktyk, aby ograniczyć przenoszenie SARS-CoV2 wśród pracowników.