Artykuły

Hans Nauwynck: Co napędza ewolucję PCV2?

Profesor Nauwynck prowadzi badania nad wirusem PCV2 od momentu pojawienia się chorób związanych z tym wirusem. PCV2 spowodował poważny kryzys w globalnym zdrowiu świń, który ostatecznie został rozwiązany poprzez opracowanie i masowe wprowadzenie skutecznych szczepionek przeciwko PCV2. Jest on doskonałym znawcą tego małego wirusa, który wciąż nas zaskakuje.

Analiza wyników hodowli trzody chlewnej w Ameryce Łacińskiej w 2024 r. i prognozy na 2025 r.

W 2024 r. latynoamerykański sektor hodowli trzody chlewnej nadal osiągał znakomite wyniki, potwierdzając swój potencjał, odporność i zdolność do dostosowania się do wyzwań stojących przed branżą w złożonym otoczeniu rynkowym. Jednak biorąc pod uwagę obecną sytuację geopolityczną, w 2025 r. spodziewana jest rekonfiguracja międzynarodowych przepływów handlowych wieprzowiną w Ameryce Łacińskiej w wyniku działań odwetowych wobec ceł nałożonych przez Stany Zjednoczone.

Hans Nauwynck: zrozumienie wirusów — od komórki do gospodarstwa

Hans Nauwynck definiuje siebie jako wirusologa weterynaryjnego – osobę pracującą w laboratorium, wykonującą precyzyjną pracę niczym chirurg, której celem jest lepsze zrozumienie interakcji wirusów zwierzęcych z ich komórkami docelowymi. Ale to coś znacznie więcej. Jego dogłębna wiedza na temat biologicznego zachowania wirusów pozwala mu w sposób jasny i spójny wyjaśniać wiele „dlaczego”, które są kluczowe dla głębszego zrozumienia patogenezy chorób wirusowych oraz opracowania skutecznych strategii ich zwalczania.

    Znaczenie jednorodności i jakości mieszania w produkcji paszy dla świń

    Jednorodność i jakość odgrywają kluczową rolę w sukcesie zarówno wytwórni pasz, jak i gospodarstwa. Jakość paszy dla trzody chlewnej zaczyna się od właściwego sformułowania diety, która musi zaspokajać potrzeby żywieniowe zwierząt na każdym etapie ich życia, a właściwy proces mieszania zapewnia równomierne rozprowadzanie składników odżywczych i bezpośrednio wpływa na wydajność produkcji, zdrowie i dobrostan zwierząt oraz efektywność ekonomiczną.

    Fot. 1. Nieregularny rozmiar cząstek w paszy i kale, fot. Diego Lescano.

    Wielkość cząstek paszy jako kluczowy czynnik zrównoważonego rozwoju

    W dzisiejszym kontekście wysokich kosztów produkcji i rosnącej presji ze strony przepisów środowiskowych, produkcja trzody chlewnej stoi przed wyzwaniem zrównoważenia wydajności produkcji z równowagą środowiskową i ekonomiczną branży. Kluczowym czynnikiem w tym równaniu jest wielkość cząstek paszy, gdzie proste działania dostępne dla producenta mogą przynieść znaczną poprawę.

    Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

    Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

    Zaloguj się i zapisz do subskrypcji