Czytaj ten artykuł w:

Wpływ dużej masy ubojowej na wymagania sprzętowe

Usuwanie nadmiaru ciepła ze środowiska życia świń jest coraz istotniejszym zadaniem, zwłaszcza w przypadku znacznego zagęszczenia zwierząt w kojcu

poniedziałek 23 styczeń 2017 (1 lat 9 miesięcy 1 dni temu)
polub

Częstym ograniczeniem wydajności w miarę wzrostu wagi przy sprzedaży jest dostęp do karmideł. Producenci i dostawcy sprzętu często opierają rozmiar karmideł o liczbę "dziur", bez uwzględnienia kwestii związanych z "jakością" przestrzeni do jedzenia.

Gonyou i Lou (1997), wykonując obserwacje na świniach o masie do 95 kg (209 funtów) uznali, że najlepszy kompromis dla głębokości podajnika (odległość od przedniej krawędzią karmidła do punktu dostarczania paszy w karmidle) dla tuczników t 20- 30 cm (13,3: 8,9 cali). Doszli do wniosku, że idealna głębokość podajnika dla zwierząt 95 kg (209 funtów) wynosiła 32 cm (12,6 cala). Sugeruje to, że większość z podajników zainstalowanych na fermach w USA i Kanadzie, które mają dzisiaj głębokości 20-25 cm (8-10) mogą działać ograniczająco na wydajność zwierząt wraz ze wzrostem masy ciała.

 

Problem dotyczący głębokości karmidła jest związany z tym, że młode świnie wchodzą do karmidła w celu pobrania paszy i następnie wyrzucają paszę z karmidła. Z doświadczenia autora wynika, że wraz ze wzrostem masy przy sprzedaży karmidła muszą mieć co najmniej głębokość 25.4 cm (10 cali), a w przypadku żywienia na sucho 28-30.5 cm (11-12 cali). Jeśli odległość jest mniejsza zwierzęta napierają na karmidło i/lub mają problem z dostępem do paszy.

Szerokość karmideł jest określana przez szerokość barku świni. Petherick (1983) tak zdefiniował szerokość barku w odniesieniu do masy ciała świni:

Szerokość (mm) = 64.0 x (masa ciała, kg)0.33

Szerokość (cale) = 1.942 x (masa ciała, lb)0.33

W celu umożliwienia przemieszczania się świń przy karmidle, przestrzenie powiązane powinny być dobierane w oparciu o 1,1-krotność szerokości barków. Tabela 1 przedstawia szacunkową szerokość barków w stosunku do masy ciała świń i szacowana szerokość przestrzeni powiązanej na podstawie tych wymiarów. Tabela ta popiera zalecenie, żeby podajniki miały minimalny "otwór" w karmidle o szerokości 3,5 cm (14 cali).

 

Tabela 1. Szerokość barku tuczników w stosunku do ich masy ciała i szacowana wielkość "otworu" w karmidle dostosowana do potrzeb zwierząt. Na podstawie Petherick (1983).

Waga Szer. barku 1.1 x szer. barku
kg lb cm cal cm cal
18.2 40 16.8 6.6 18.3 7.2
27.3 60 19.1 7.5 21.1 8.3
90.9 200 28.4 11.2 31.2 12.3
100.0 220 29.2 11.5 32.3 12.7
109.1 240 30.2 11.9 33.0 13.0
118.2 260 31.0 12.2 34.0 13.4
127.3 280 31.8 12.5 34.8 13.7
136.4 300 32.5 12.8 35.6 14.0
145.5 320 33.0 13.0 36.3 14.3

 

 

Tabela pokazuje również częsty problem z karmidłami w odchowalniach. Wiele odchowalni utrzymuje świnie do 25 kg (55 funtów) lub więcej. Zdecydowana większość karmideł sprzedawanych w USA dla odchowalni posiada "otwory", które mają 15,25 x 15,25 cm (6 x 6 cali). W oparciu o wymiary barków takie karmidła najprawdopodobniej ograniczają spożycie paszy przez ograniczanie liczbę użytkowanej przestrzeni, chyba że świnie jedzą z karmideł o wielkościach "otworów" 20,3 cm (8 cali) szerokości.

 

Dwanaście "otworów" 2.13 m (84 cali) karmidła dwustronnego i świnie o masie ubojowiej około 136 kg (300 lb), które zaraz po wykonaniu zdjęcia zostały przetransportowane do ubojni

Dwanaście "otworów" 2.13 m (84 cali) karmidła dwustronnego i świnie o masie ubojowiej około 136 kg (300 lb), które zaraz po wykonaniu zdjęcia zostały przetransportowane do ubojni

Zdjęcie 1. Dwanaście "otworów" 2.13 m (84 cali) karmidła dwustronnego i świnie o masie ubojowiej około 136 kg (300 lb), które zaraz po wykonaniu zdjęcia zostały przetransportowane do ubojni

 

Dziesięć "otworów" 1.83 m (60 cali) w dwustronnym karmidle 2-3 tygodnie przed transportem zwierząt do ubojni.

Dziesięć "otworów" 1.83 m (60 cali) w dwustronnym karmidle 2-3 tygodnie przed transportem zwierząt do ubojni.

Zdjęcie 2. Dziesięć "otworów" 1.83 m (60 cali) w dwustronnym karmidle 2-3 tygodnie przed transportem zwierząt do ubojni.

 

Podobne problemy dotyczą poideł jeśli woda jest dostarczana przez poidła miskowe. Świnie rosną w trzech wymiarach (długośc, szerokość, wysokość) więc zwiększa się również rozmiar głowy.

Ze względu na udoskonalenia genetyczne i żywieniowe, szybkość przyrostu mięsa chudego wzrosła. W rezultacie wytwarzanie ciepła przez rosnącą świnę także wzrosło. Szacuje się, że wzrost produkcji ciepła metabolicznego wzrosta o 12-15% co 10 lat (wykres 3). Podczas gdy poprzednie dane o produkcji ciepła przez świnie zatrzymują się na 100 kg (220 funtów) (Brown-Brandl et al, 2004), nowsze dane (Brown-Brandl et al, 2014) nie tylko wskazują na dalszy wzrost całkowitej produkcji ciepła w ciągu kolejnych pokoleń (16% wzrost od ASHRAE (2001)), ale także dokumentują produkcję ciepła przez tuczniki do 130 kg (286 funtów).

 

Wykres 3. Produkcja ciepła przez tuczniki na podstawie Brown-Brandl et al (2004).

Produkcja ciepła przez tuczniki

Produkcja ciepła przez tuczniki

Sugeruje to, że usuwanie nadmiaru ciepła ze środowiska życia świń jest coraz istotniejszym zadaniem, zwłaszcza w przypadku znacznego zagęszczenia zwierząt w kojcu ze względu na wyższą masę rzeźną, kiedy to zwierzęta nie mają dużej możliwości zmiany pozycji ciała. Nie daje to możliwości rozprszenia ciepła metabolicznego. Nienaber i in. (1997) zasugerowali, że krytyczny próg temperatrowy spada gwałtownie gdy świnie osiągają masę powyżej 75 kg (165 lb). Ponadto sugerują, że zwierzęta z wysokim wskaźnikiem przyrostu beztłuszczowego ( czyli obecna genetyka) są znacznie bardziej wrażliwe na wsokie temperatury w porównaniu do świń ze średnimi wskaźnikami. Zostało to później potwierdzone w badaniach prowadzonych przez Renaudeau i in. (2011).

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags