X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Aktualny stan wiedzy o Clostridium difficile u świń

Okazuje się, że stosowanie nietoksykogennych C. difficile (NTCD) jako probiotyku może zmniejszyć nasilenie zmian i ilość toksyn u nowonarodzonych prosiąt.

Mesocolonic edema is the classic macroscopic lesion observed in cases of CDI
Mesocolonic edema is the classic macroscopic lesion observed in cases of CDI

Clostridium difficile jest Gram dodatnią, beztlenową, tworzącą przetrwalniki bakterią. Choroby przewodu pokarmowego wywołane przez C. difficile dotyczą różnych gatunków np. ludzi, innych naczelnych, koni, świń, królików, szczurów psów i kotów (Arroyo et al., 2005; Debast et al., 2009; Hopman et al., 2011; Keessen et al., 2011a; Norman et al., 2009) .

U świń zakażenie C. difficile (CDI) jest jedną z najważniejszych chorób jelitowych u prosiąt nowo narodzonych. CDI u świń jest głównie obserwowane u 1-7 dniowych prosiąt (Hopman et al, 2011;. Songer i Anderson, 2006). Objawy kliniczne obejmują żółtą do wodnistej biegunki i zaparcia (Yeager 2007). C. difficile kolonizują jelita w ciągu pierwszych godzin życia; niemal sto procent prosiąt w ciągu pierwszych 48 godzin od porodu jest skolonizowanych (Hopman et al, 2011). Niemniej jednak,  postać kliniczną choroby obserwuje się jedynie w szczególnych przypadkach. Transmisja jest fekalno-oralna i spory często wystepują w środowisku endemicznie. Wykazano, że tylko około 25% badanych macior aktywnie przekazuje C. difficile w trakcie laktacji (Norman i wsp., 2009). Inne badania wykazały, że powietrze z otoczenia i środowisko są głównym źródłem C. difficile dla nowonarodzonych świń (Hopmana i wsp., 2011). Przetrwalniki C. difficile  są bardzo odporne na czynniki fizyczne i chemiczne, takie jak procedury czyszczenia  i najpowszechniejsze środki dezynfekujące (Fawley et al., 2007) i mogą przetrwać wiele miesięcy w środowisku (Speight i wsp., 2011). Występowanie C. difficile u świń gwałtownie spada wraz z wiekiem. Badania przeprowadzone w różnych krajach badających występowanie C. difficile u świń rzeźnych ujawniło konsekwentnie niską częstość występowania, od 0% do 8% (Baker i inni, 2010; Hoffer et al, 2010).

Mimo,że większość problemów związanych z C. difficile występuje w pierwszym tygodniu życia, Arruda i inni (2013) w ostatnich badaniach wykazali, że 10 dniowe prosięta są podatne w takim stopniu jak noworodki po ekspozycji na toksyczny szczep C. difficile. Opisano liczne czynniki wirulencji związane z CDI, w tym białka powierzchniowe i egzotoksyny, chociaż przyjmuje się, że to właśnie egzotoksyny A i B (TcdA i TcdB, odpowiednio), są głównymi czynnikami wirulencji związane z rozwojem choroby (Davies i wsp., 2011). Niektóre szczepy C. difficile również produkują ADP-rybozylującą toksynę binarną. Jednakże rola tej toksyny w patogenezie choroby nie została wyjaśniona (Davies i wsp., 2011). Zmiany związane z CDI skupione są głównie w jelicie grubym. Obrzęk krezki okrężnicy (Ryc. 1) jest klasyczną makroskopową zmianą chorobową obserwowaną w przypadkach CDI. Jednakże Yaeger i in. wykazali, że taki obrzęk u prosiąt nie jest dobrym prognostykiem w określaniu wpływu toksyn w zakażeniu C. difficile ( Yaeger et al., 2007). Badania histopatologiczne chorych zwierząt ujawniły wieloogniskowe do lokalnlych, wrzodziejące zapalenie jelita grubego ( Ryc. 2).

Mesocolonic edema is the classic macroscopic lesion observed in cases of CDI

Ryc 1. Obrzęk krezki jako klasyczny obraz sekcyjne przy CDI.

Histopathologic examination of affected animals revealed a multifocal to locally extensive ulcerative fibrinopurulent colitis

Ryc 2. Badanie histopatologiczne wykazało wieloogniskowe bądź lokalne wrodziejące zapalenie jelita grubego

 

Do CDI przyczynia się wiele czynników ryzyka, w tym: podawanie antybiotyków, dawka bakterii, toksyny, wiek. W najnowszych badaniach wykazano, że dawka patogenu jest bezpośrednio skorelowana z ciężkością przebiegu choroby. Wyniki z tego samego badania sugerują, że leczenie antybiotykiem w pierwszych dniach życia nie odgrywa istotnej roli w rozwoju i / lub nasileniu zmian u prosiąt w odniesieniu do CDI (Arruda, et al., 2013). Może to być wynikiem braku ustalonej mikroflory jelit u nowonarodzonych prosiąt ograniczającej wpływ antybiotyków na mikroflorę (Arruda, et al., 2013). Śmiertelność związana z CDI jest różna. Jednakodnotowano przypadki gdzie sięgała 16% (Anderson i Songer, 2008). Odnotowuje się opóźnienie wzrostu i niższą masę przy odsadzeniu o około 0,5 kg (Songer, 2004).

Rozpoznanie CDI może być trudne z uwagi na charakter endemiczny tej bakterii. Na przykład, prosta izolacja bakterii i wykrywanie toksyn (ELISA) nie są wystarczające do diagnozowania choroby. Proces diagnozy jest wieloetapowy. Aby prawidłowo zdiagnozować CDI u prosiąt zaleca się identyfikację potencjalnych przypadków (historię choroby), wykrywanie toksyn w testach ELISA i badania histolopatogiczne jelit.

Do chwili obecnej nie ma na rynku produktów w pełni licencjonowanych do zapobiegania i / lub leczenia CDI u prosiąt. Wykazano, że dawka ekspozycji jest bezpośrednio związana z nasileniem choroby dlatego praktyki, które zmniejszają ekspozycję nowonarodzonych prosiąt mogą zapobiegać i / lub zminimalizować wystąpienie postaci klinicznej choroby. Okazuje się, że stosowanie nietoksykogennych C. difficile (NTCD) jako probiotyku może zmniejszyć nasilenie zmian i ilość toksyn u nowonarodzonych prosiąt (Arruda i wsp., 2016). Podsumowując, pomimo dużego znaczenia CDI u nowonarodzonych prosiąt, nadal istnieją poważne luki w naszej wiedzy na temat podstawowych pojęć epidemiologii, patogenezy i zapobiegania występowania tej choroby u świń.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji