X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Kontrola grypy: nie zapomnij o prosiętach!

Lochy-mamki mogą być źródłem zakażenia dla dostawianych do niech prosiąt.

Zapalenie płuc, gorączka, kaszel i kichanie to objawy wywołane wirusem grypy typu A. U świń są to zakażenia powszechne i mogą powodować znaczące straty ekonomiczne dla producentów. Wirusy grypy u świń zmieniły się znacząco w ciągu ostatnich kilku dekad wraz z introdukcją wielu wirusów od ludzi i ptaków. Doprowadziło to do wzrostu złożoności genetycznej wirusa, co sprawiło, że infekcje wirusem grypy są szczególnie trudne do kontrolowania. Wydaje się, że grypa nigdy nie ustępuje w niektórych stadach, z powodu specyfiki samego wirusa, ale także dlatego, że istnieją grupy świń zdolne do utrzymania i rozprzestrzeniania wirusa grypy. Jedną z tych grup są prosięta przed odsadzeniem. Prosięta mogą być zarażone, ale nie muszą wykazywać żadnych objawów choroby, w wyniku czego są cichymi nosicielami grypy. Następnie, podczas odsadzania, niewielki, ale znaczny odsetek prosiąt może być subklinicznie zakażony grypą, co oznacza, że wydają się zdrowe, ale wysiewają wirusa w odchowalni.

Aby zmniejszyć ryzyko rozprzestrzeniania się grypy na inne gospodarstwa, konieczne jest zrozumienie, w jaki sposób prosięta zarażają się jeszcze przy matce, ale przede wszystkim zapobieganie zarażeniu prosiąt. Ale kontrolowanie grypy w okresie przed odsadzeniem może być bardzo trudne, ponieważ każdego dnia rodzą się nowe mioty świń, które są podatne na grypę i mogą zwiększyć poziom zanieczyszczenia wirusem w porodówkach. Nawet gdy robimy wszystko, co w naszej mocy, aby chronić prosięta, szczepiąc lochę i upewniając się, że wszystkie prosięta dostają ochronną siarę, prosięta nadal mają grypę i mogą rozprzestrzeniać ją na inne świnie w miocie. Jest tak, ponieważ ochrona, jaką maciora zapewnia prosięciu (zwana odpornością matczyną), nie jest doskonała. Odporność siarowa jest ważna i wpływa dodatnio na kondycję zakażonych świń, pomagając im przetrwać infekcje grypowe i uzyskać odporność po przechorowaniu. Szczepienie loch jest również ważne, aby zmniejszyć liczbę świń zakażonych grypą podczas odsadzania, ale samo szczepienie lochy nie jest wystarczające, aby konsekwentnie odsadzać świnie wolne od wirusa grypy.

Wirusowe zapalenie płuc spowodowane infekcją grypy u warchlaka

Wirusowe zapalenie płuc spowodowane infekcją grypy u warchlaka

Na University of Minnesota od lat mierzymy wpływ prosiąt na rozprzestrzenianie się grypy. Okazało się, że w badaniu 52 stad trzody chlewnej w USA, 23 stada (44%) były dodatnie na IAV w badaniu metodą RT-PCR co najmniej raz w ciągu sześciomiesięcznego okresu badania. Grupy prosiąt z tych stad również dawały wynik pozytywny na grypę po odsadzeniu w około 25% (75/305) okresu badania. W innym badaniu z 34 gospodarstw badanych przez ponad 5 lat wszystkie fermy loch wykazywały w tym czasie dodatni wynik testu na obecność wirusa grypy, a poziom zakażenia grypą w grupach prosiąt odsadzonych wynosił od 7 do 57%. Co ważniejsze, około 28% (427/1523) grup świń uzyskało wynik pozytywny przy odsadzeniu. Gdy prawie jedna trzecia świń odsadzonych od lochy ma grypę po umieszczeniu w odchowalni ich wpływ na zdrowie innych rosnących świń, z którymi mają kontakt może być znaczący.

Zasadniczo prosięta mają około 21 do 28 dni na zarażenie się grypą, w zależności od wieku w momencie odsadzenia. Następnie pojawia się pytanie, kiedy i jak zarażą się prosięta. Bezpośredni kontakt nos w nos jest jedną z głównych dróg przenoszenia grypy, ale ważne są również inne drogi (np. aerogenna). Nasza grupa badała źródła ekspozycji na grypę u prosiąt przed odsadzeniem. Oprócz przenoszenia prosiąt do innych matek, lochy, sprzęt taki jak na przykład powierzchnie pojemników, zakontaminowane narzędzia, a także powietrze mogą zawierać zakaźnego wirusa.

Niedawnym odkryciem naszej grupy było wykrycie wirusa grypy na skórze wymienia macior w okresie laktacji (zdjęcie 2). Lochy, które mają prosięta zakażone grypą, prawdopodobnie zostaną zakontaminowane lub zarażone grypą. Zainfekowane prosięta prawdopodobnie zostawią swoje zakażone wydzieliny z nosa i jamy ustnej na skórze lochy. Była to ważna obserwacja, która ma wpływ na zarządzanie, ponieważ lochy, które przyjmują nie swoje prosięta (tj. mamki), mogą stanowić źródło infekcji dla nowo przyjętych świń. Rzeczywiście wykazaliśmy zarówno eksperymentalnie, jak i w warunkach polowych, że lochy-mamki odgrywają rolę w utrzymywaniu endemicznych zakażeń grypy w stadach hodowlanych. Prosięta odchowane przez mamki wybrane podczas odsadzania miały większe prawdopodobieństwo zarażenia się grypą i szybciej uzyskiwały wynik dodatni na grypę, niż te odchowywane przez swoje matki. Badania te wskazują na znaczenie zrozumienia wpływu praktyk zarządzania na przenoszenie chorób.

Przecieranie chusteczkami wymion macior w okresie laktacji w celu wykrycia grypy w stadach hodowlanych

Przecieranie chusteczkami wymion macior w okresie laktacji w celu wykrycia grypy w stadach hodowlanych

Skuteczna kontrola trwających zakażeń grypą u rosnących świń będzie zależeć od zdolności farmy loch do odsadzenia prosięcia ujemnego lub takiego, które nie stwarza ryzyka rozprzestrzeniania się grypy podczas odsadzania. Dlatego niezwykle ważne jest, abyśmy w pełni rozumieli, jakie czynniki przyczyniają się do zakażeń grypą w stadach hodowlanych. Przełożenie badań na praktyczne wykorzystanie ich wyników w gospodarstwie i zastosowanie nowych narzędzi, gdy staną się dostępne, będzie ważne dla kontroli grypy w stadach hodowlanych świń i ochrony prosiąt.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji